Güncel

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 600 milyon dolarlık krediye onay!

Dünya Bankası, Türkiye'deki depremden etkilenen bölgelerde mikro işletmelerin yeniden canlandırılması amacıyla 600 milyon dolarlık finansmanı onayladı. Finansman, Şubat 2023'te meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra ekonomik faaliyetin tekrar başlamasına destek olmayı hedefliyor.

Abone Ol

Türkiye Küçük Sanayi Siteleri Yeniden İnşa ve Bölgesel Ekonomik Toparlanma Projesi, 11 ildeki ekonomik faaliyetin yeniden canlandırılmasını amaçlıyor. Proje kapsamında, el sanatı ürünleri üretimi veya hizmet sunacak 1.600 mikro işletmeye ev sahipliği yapacak yedi küçük sanayi sitesi (KSS) kurulacak. Bu KSS'ler, gelecekte olası depremler, doğal afetler ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanacak. Ayrıca, enerji ve su verimliliği önlemlerini içerecek olan bu sitelerde, güneş enerjisinden elektrik üretilmesiyle yıllık tahmini 147.030 ton karbon emisyonu azaltımı sağlanması hedefleniyor.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, proje hakkında yaptığı açıklamada, "Dünya Bankası, depremden etkilenen toplulukların yeniden inşası çabalarında Türkiye'yi desteklemeye kararlıdır. Yaşanan büyük yıkım karşısında, bu çabaların uzun yıllar alacağını ve önemli miktarda kaynak gerektireceğini biliyoruz. Bu proje, depremden etkilenen bölgelerde geçim kaynaklarını yeniden tesis etme ve ekonomik toparlanmayı sağlama yönündeki çabalarımızın devamı niteliğindedir," dedi.

Depremden etkilenen illerde, Türkiye'deki mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (MKOBİ) yaklaşık %15'i faaliyet göstermekte ve bu işletmeler, sanayi sitelerinde uygun maliyetli alanlar, ortak kaynaklar, yol ve ulaşım gibi altyapı imkanları ile temel kamu hizmetlerine erişim sağlıyor. Bu proje, MKOBİ'lerin bu tür hizmetlere erişimini sürdürebilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Proje Ekip Lideri Baş Ekonomist Stefka Slavova, projenin MKOBİ'lerin iklime ve depreme dirençli bir şekilde tesislerini inşa edebilmeleri için finansal destek sağladığını vurguladı. Slavova, "Bu proje, beşerî ve fiziksel sermaye bakımından büyük kayıplar yaşayan MKOBİ'lerin yeniden faaliyet göstermesi için gerekli finansmanı sağlıyor," ifadelerini kullandı.