ÖSYM’den emsal karar! Tüm öğrencileri ilgilendiriyor ÖSYM’den emsal karar! Tüm öğrencileri ilgilendiriyor

Türkiye'deki elektrik dağıtım şirketlerinin temsilcilerinden Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Başkanı Barış Erdeniz, Türkiye'de elektrik tüketiminin yaklaşık yarısının sübvansiyonlu tarifeden aldığını söyleyerek, elektrik fiyatlarının piyasadaki maliyetleri yansıtacak şekilde yükselmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkemizdeki hanelerin ve küçük işletmelerin harcadığı elektrik sübvansiyonlu tarifeden kullanıma sunuluyor. Elder'in paylaştığı açıklamalara göre geçtiğimiz yıl kamu kuruluşlarının sübvansiyon giderleri 120 milyar liraya ulaştı.

"Sübvansiyon ihtiyacını artırmaktadır"
Elder Başkanı Barış Erdeniz gerçkleştirilen basın toplantısında, elektrik tüketimine sağlanan sübvansiyon yerine piyasadaki fiyatları yansıtan bir fiyat modeline geçilmesi gerektiğini belirterek, "Elektrik maliyetleri artmaya devam ederken fiyatların sabit kalması her geçen gün sübvansiyon ihtiyacını artırmaktadır. Gerçek maliyetine yaklaşacak fiyatlara yaklaşmamız, sürdürülebilir bir enerji piyasasına gelmemiz gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.

Elder'in paylaştığı veriler ışığında, Türkiye'de faturalanan elektrik tüketimi bu sene itibarıyla 260 milyar kw/s seviyesinde ulaşıyor. Harcanan elektriğin 120 milyar kw/s olan kısmı, yani yaklaşık yarısı regüle tarife adı verilen sübvansiyonlu fiyatlarından kullanıma sunuluyor. Sübvansiyonlu tüketimin yarısı, yani 60 milyar kw/s tüketim, konutlar tarafından harcanıyor.

YAKLAŞIK 3 SENEDİR FİYATLAR DEĞİŞMİYOR

Elektrik fiyatlarının 26 aydır değişmediğine dikkat çeken Erdeniz, "Sürdürülebilir olmayan fiyat politikaları karşılığında bu yıl devletin 5,7 milyar dolar seviyesinde bir sübvansiyon ihtiyacı olacağını öngörüyoruz... (fiyatların) bu seviyelerde enerji arz güvenliğini tehdit etmemesi için gerçek maliyet bazlı fiyatlama politikasına geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Meskenler sübvansiyonlu tarifeden kullanım sağlarken, imalat ve hizmet alanında faaliyet yürüten büyük ölçekli aboneler ise elektrik piyasasında meydana gelen ve üretim maliyetlerini gösterdiği ikili anlaşmalar yoluyla elektrik sağlıyorlar.

Türkiye'de elektrik tarife fiyatlarına fiyatlarına son olarak Ocak 2022'de keskin bir zam gerçekleşmişti. 2022 yılının iki ve üçüncü çeyreğinde uygulanan fiyat artışları ise daha sonra uygulanan indirimle büyük oranda azaldı.

Ocak 2022'den itibaren tüketici fiyatlarındaki zam yüzde 195 seviyesinde değerlendirilirken, konutlara satılan elektriğin fiyatı sadece yüzde 10 oranında zam almıştı.

FİYATLAR NE DURUMDA?

Elektrik dağıtım şirketlerinin istekleri dikkate alınması durumunda, elektrikte konut tarifesine büyük bir zam geleceği düşünülüyor.

EPİAŞ değerlendirmelerine göre elektrikte mayıs ayı için ortalama piyasa fiyatı 2 bin 333 TL. EPDK tarifesine göre ise konutta günlük 8 kilovatsaat tüketimin altında 48 kuruş, üstünde ise 113 kuruşluk fiyat olduğu ortaya çıkıyor. Yani bir megavatsaat fiyatı konutlarda 480 TL ve 1130 TL civarlarında işliyor.