Güncel

Elektronik mühür geliyor! Bakan Uraloğlu açıkladı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Elektronik Mühür altyapısının tamamlanarak kullanıma hazır hale getirildiğini açıkladı. Elektronik Mühür, kamu işlemlerinde dijitalleşmeyi artıracak, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak ve resmi evrak güvenliğini artıracak.

Abone Ol

e-mühür nedir ve nasıl çalışır?

Bakan Uraloğlu, Elektronik Mühür'ün, fiziki mühürlerle aynı hukuki statüye sahip olacağını belirtti. Elektronik İmza Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle, Elektronik Mühür'ün resmi mühürlerin yerini alması planlanıyor. Elektronik İmza, bireylere verilirken, Elektronik Mühür, şirketler, kuruluşlar ve kurumlar için kullanılacak. Bu mühürler, tüzel kişiliklerin kimliğini doğrulama amacıyla kullanılacak ve mühürlenen verinin bütünlüğünü sağlayacak.

Elektronik mühür ve mali mühür

Elektronik Mühür, Mali Mühür yerine de kullanılabilecek. Mali Mühür uygulaması, elektronik ortamda belgeleri üreten kurum, kuruluş veya işletmelerin belirlenebilmesi için başlatıldı. Bakan Uraloğlu, Elektronik Mühür'ün hem mali mühür hem de kurumsal mühür olarak kullanılabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapıldığını ifade etti.

Hazırlık çalışmaları tamamlandı

Türkiye'de yetkilendirilmiş ve aktif olarak faaliyet gösteren sekiz elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı (ESHS) bulunuyor. Bu hizmet sağlayıcılar, elektronik mühürleri de verebilecek. Bakan Uraloğlu, Elektronik Mühür'ün kullanımına başlanması için gerekli hazırlık çalışmalarının tamamlandığını ve bu mühürlerin yakında kullanılmaya başlanacağını söyledi.

Zaman ve maliyet tasarrufu

Elektronik Mühür, kamu işlemlerinde dijitalleşmeyi artırarak zaman ve kâğıt tasarrufu sağlayacak. Ayrıca, resmi evrak güvenliğini artırarak bürokrasiyi azaltacak. Bakan Uraloğlu, elektronik mühürlerin, elektronik ortamda belgelerin güvenliğini sağlayarak önemli bir adım atıldığını vurguladı.