2024 yılı sonunda en düşük emekli maaşının 12.500 TL’den 17.500 TL’ye yükseltilmesi gündemde. Bu artış, enflasyon oranlarına bağlı olarak şekillenecek. En düşük emekli maaşının enflasyonun altında kalmaması için 2024 yılı sonu enflasyon farkı dikkate alınarak bir iyileştirme yapılması planlanıyor.

İki Farklı Senaryo

İlk senaryoya göre, yıl sonunda enflasyonun %40 seviyesinde olması halinde en düşük emekli maaşı 17.500 TL’ye çıkarılacak. İkinci senaryoda ise altı aylık enflasyon farkı üzerine 10 puanlık bir iyileştirme yapılacak. Örneğin, altı aylık enflasyon %20 çıkarsa %10 ek iyileştirme ile toplam %30 zam yapılacak ve maaş 16.250 TL'ye yükselecek.

Naci Görür'den Sivas için korkutan deprem uyarısı: "Büyük deprem de üretebilir" Naci Görür'den Sivas için korkutan deprem uyarısı: "Büyük deprem de üretebilir"

Enflasyon Farkı ve İyileştirme Formülü

Altı aylık enflasyonun %20 olması durumunda, sene sonu enflasyon oranı dikkate alınarak zam oranı %40’a tamamlanacak. Beklentilere göre yıl sonu enflasyonunun %41 civarında gerçekleşeceği düşünülüyor. İyileştirme, en düşük emekli maaşı alan yaklaşık 6 milyon emekliyi kapsayacak.