2025'te emekli olacak kişilerin maaşlarında yaşanacak 14 bin liraya kadar kayıpların önlenmesi için hükümet önemli bir adım attı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine ile Maliye Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar sonucunda, sorunun çözümüne yönelik formül bulundu ve düzenleme için hazırlıklar tamamlanmak üzere. Hükümet yetkilileri, bu kayıpları önleyecek yeni düzenlemenin yakında yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Formül nedir?

2025 yılında emekli olacakların aylıklarında yüzde 30'a varan kayıplar olabileceğine dikkat çeken yetkililer, bu sorunun çözümü için maaşların katsayısının en yüksek olduğu dönem üzerinden hesaplanması formülünü öne çıkarıyor. Bu yöntemle, emekli maaşlarında oluşabilecek farklar minimize edilecek. Konuyla ilgili nihai kararın ise farkların nedenleri ve maliyet üzerindeki etkilerinin analiz edilmesinin ardından verileceği belirtiliyor. Kaynaklar, bu düzenlemenin yasaya gerek olmaksızın mevzuatta yapılacak değişikliklerle de çözülebileceğini vurguluyor.

Mevzuatta düzenleme yapılacak mı?

Özellikle 2025'te emeklilik hakkı kazanacak kişilerin dilekçelerini 2027 yılında vermesi halinde dahi maaşlarının katsayının en yüksek olduğu dönem üzerinden hesaplanması güçlü bir seçenek olarak masada bulunuyor. Bu düzenlemeyle birlikte emeklilik sürecinde hak kaybının önüne geçilecek. Mevcut kanunda değişiklik yapılmaksızın ilgili mevzuatta bir düzenlemeye gidilerek sorun çözülebilecek.

Otomobil alacaklar dikkat! Taşıt kredilerinda son durum Otomobil alacaklar dikkat! Taşıt kredilerinda son durum

Her kesimde aynı etki olmayacak

AK Parti kurmayları, her emeklinin aynı oranda etkilenmediğini belirterek, "Bazı sigortalılar hak kaybı yaşarken, bazıları yaşamıyor. Eğer bu durumun geniş bir kitleyi etkilemediğini görürsek, yasal düzenleme yerine yönetmelik değişikliği ile yetinebiliriz" ifadelerini kullandılar. Bu sayede hak kaybına uğrayan kesimlerin korunacağı ve emeklilik süreçlerinin düzenlemelerle kolaylaştırılacağı belirtiliyor.