MEB'den Öğretmenlere Taslak Ders Kitabı İnceleme Görevi! Ücretler Açıklandı MEB'den Öğretmenlere Taslak Ders Kitabı İnceleme Görevi! Ücretler Açıklandı

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 2024 yılı Ocak-Haziran dönemi sosyal güvenlik istatistiklerini analiz ederek, Türkiye'nin emeklilik sistemindeki alarm verici durumu gün yüzüne çıkardı.

Emeklilik Oranında Alarm

Haziran 2024 itibarıyla Türkiye’deki aktif/pasif sigortalı oranı 1.63 olarak belirlendi. Bu oran, 2009'dan bu yana en düşük seviyeye işaret ediyor ve bir çalışanın 1.63 emekliye finansal destek sağladığını gösteriyor. 1980’lerde bu oran 3.3 çalışan başına 1 emekli iken, kabul görmüş standart oran da 4 çalışan başına 1 emekli olarak belirlenmişti.

Sosyal Güvenlik Kapsamı Büyüyor

SGK'nın verilerine göre, 2024'ün ilk yarısında sosyal güvenlik kapsamındaki kişi sayısı 76 milyon 189 bine yükseldi. Bu dönemde sosyal güvenlik kapsamına giren kişi sayısında 310 binlik bir artış görüldü. Sigortalı nüfus oranı ise yüzde 89 olarak kaydedildi.

Sigortalı Sayılarında Artış

İşçi, Bağ-Kur ve memurlar dahil toplam sigortalı sayısı 23 milyon 205 bin kişiye ulaştı. Yılın ilk yarısında 184 bin 220 kişi sigorta kapsamına alındı ve geçen yılın aynı dönemine göre sigortalı sayısında 385 bin 884 kişilik bir artış sağlandı.

Emekli ve Bağımlı Sayılarında Yükseliş

2024'ün Haziran ayında toplam bağımlı sayısı 33.9 milyona çıktı. Bu yılın ilk yarısında emekli olan 282 bin 166 kişiye emekli aylığı bağlandı ve toplam emekli aylığı alan kişi sayısı 11.7 milyonu geçti. Son bir yılda ise 1 milyondan fazla kişi emekli oldu.

Doğan, bu verilerin emeklilik sistemindeki büyük dengesizlikleri ve sürdürülebilirlik sorunlarını işaret ettiğini belirterek, kapsamlı reformlar ve yeni politika adımlarının şart olduğunu vurguladı. Sosyal güvenlik sisteminin geleceği, bu kritik oranların iyileştirilmesiyle şekillenecek.