Güncel

Emeklilik sisteminde değişiklik mi yapılacak?

Meclis'in ekim ayında çalışmalara başlamasıyla bakanlıklar ve Ak Parti'nin ekonomi kurmaylarının sosyal güvenlik sisteminde değişikliğe gidilmesi için hazırlıklar yapacağı değerlendiriliyor. Bu anlamda prim ödeme gün sayısı, intibak, yıpranma şartları üzerinde düzenlemeler olacak.

Abone Ol

EYT çalışması, ekonomik sıkıntılar nedeniyle yatırılmayan primler, çalışan-emekli sayısındaki dengesizlik, kayıt dışı istihdam gibi sebepler, zaraa uğramış sosyal güvenlik sisteminin tekrardan bir düzene koyulması için yeni süreçte bir çalışma yapılacağı değerlendiriliyor.

EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA

Kamuoyunda son zamanlarda en düşük emekli maaşına yönelik zamları kapsayan çalışamaların gündem olması, bu sebeple daha çok prim yatıran ile düşük prim yatırmış olanların almış oldukları aylık arasındaki farkın en aza inmesi, sosyal güvenlik sistemine yönelik tepkileri beraberinde getirdi. TBMM tatil olmadan önce en düşük emekli aylığının yeniden yükseltilmesine yönelik çalışmaların hazırlık aşamasında AK Parti içinde de sosyal güvenlik sistemi yeniden gözden geçirilerek, bütün dikkat çeken konularda yeni çalışmaların yapılmasına yönelik görüşler masaya yatırıldı.

"FARKLI MAAŞ ALANLAR VAR"

AK Parti'de ve hükümet nezdinde bu konularda henüz net bir çalışmaya imza atmadı. Ancak AK Parti kurmayları "Sosyal güvenlik sistemini belki de baştan aşağı gözden geçirmemiz gerekecek. Emeklilik sistemi ile ilgili başlıklar var, intibak meselesi var. Aynı primi ödemesine rağmen farklı maaş alanlar var. EYT ile birlikte aktüeryal dengenin iyice bozulduğu açık. Sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı işlemesi için ortalama 4 çalışana 1 emekli düşmesi gerekiyor. Ama Türkiye'de şu anda, bir emekliye karşılık 1,5 çalışan var. Bu haliyle sistemin döndürülmesi çok zor" açıklamasında bulundular.

Meclis'in ekim ayında çalışmalara başlamasıyla beraber konuya bağlı bakanlıklar ve AK Parti'nin ekonomi kurmaylarının toplanarak sosyal güvenlik sisteminin tekrardan gözden geçirmelerine dair hazılıklar yapacağı değerlendiriliyor.

EV KADINLARINA PRİM DESTEĞİ VE YIPRANMA PAYI

Bunların yanı sıra, AK Parti'nin en kritik seçim sözleri içinde esnafın emeklilikteki 9 bin prim günü şartının 7 bin 200'e indirilmesi ve ev kadınlarına prim desteği ile yıpranma hakkının sunulmasına yönelik çalışmaların da yeni süreçte adımla atılacağı sosyal güvenlik reformu kapsamında üzerinde durulacağı konuşuluyor.