Güncel

Emekliye Cumhuriyet İkramiyesinde yeni gelişme: 10 bin lira olacak mı?

Türkiye'de emeklilerin gözü kulağı Cumhuriyet ikramiyelerinde. Geçtiğimiz yıllara oranla 5 bin TL olarak verilen bu ikramiyenin 10 bin TL'ye yükseltilmesi gündeme geldi. Uzman isimler ve Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, bu konuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Türkiye'nin gündeminde yine emekliler ve onların hakları var. Emeklilik maaşlarından, ikramiyelere kadar birçok konuda bilgi kirliliği bulunuyor. Ancak, bu sefer konuyla ilgili Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün'den önemli açıklamalar geldi.

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, Türkiye genelindeki 15-16 milyon emeklinin yarısından fazlasının 7.500 TL'nin altında bir maaşla yaşam mücadelesi verdiğini belirtti. Ergün, emeklilerin artık dayanacak güçlerinin kalmadığına vurgu yaptı.

"Emekliler, kendilerine sıkça 'Keşke emekli olmasaydım' demeye başladı. Beklentileri yüksek, ancak elde edilen imkanlar düşük. Bayram ikramiyesinin ya da Cumhuriyet ikramiyesinin 5.000 TL olması, emeklilerin yüzünü güldürecek bir rakam değil. Bu ikramiyenin en az 10.000 TL olması gerektiğini düşünüyorum," dedi Ergün.

Bayram ikramiyelerinin değeri düşüyor

Kazım Ergün, bayram ikramiyelerinde de yaşanan değer kaybına dikkat çekerek, "2018 yılında 1.000 TL'lik bayram ikramiyesiyle 5.3 gram altın alınabiliyordu. Ancak şu an 1.100 TL ile bir gram bile altın alamıyorsunuz. Eğer ikramiyeler 2018'in seviyelerine geri dönecekse, bu rakamların 9-10 bin TL olması gerekiyor," ifadelerini kullandı.

Zam oranları ne olacak?

Kazım Ergün, Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte emeklilerin zam oranlarını görmek istediklerini belirtti. "İkramiyeler önemli elbette, fakat emekliler sürekli bir gelire ihtiyaç duyuyorlar. Zam oranları da bu nedenle büyük bir merak konusu. Emeklilerin bu konuda daha fazla beklememesi gerektiğini düşünüyorum," dedi.