Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri için çok az bir zaman kaldı. Ödeme yapacaklar için yarın son gün olduğu duyuruldu.

Ülkemizde taşınmaz (bina, arsa ve iş yeri gibi) mülkleri olanların bu vergiyi ödemesi gerekli görülüyor. Geçtiğimiz sene gayrimenkul satın almış olanların bu sene vergisini ödemesi zorunlu. Bu yıl sahip olunan mülkün ilk emlak vergisi ödemesi ise önümüzdeki yıl başlayacağı vurgulandı.

İstanbul İçin Aşırı Sıcak Uyarısı: Önümüzdeki 4 Gün Şehir İçinde Dolaşmayın İstanbul İçin Aşırı Sıcak Uyarısı: Önümüzdeki 4 Gün Şehir İçinde Dolaşmayın

Birçok noktadan ödeme yapılıyor

Emlak vergisi taksitleri hem nakit olarak hem de kredi kartı ile ödeme imkanı var. Ödeme şekilleri ise birçok şekilde yapılabiliyor. Gayrimenkul adresine bağlı olarak belediyelerden, belediyelerin internet adresinden ya da e-Devlet'ten ödemeler gerçekleşebiliyor.

Hiçbir geliri olmadığını beyan etmeleri gerekiyor

Brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konut sahibi emekliler ile emekli dul ve yetim aylığı alanlar emlak vergisi ödemekle yükümllü değil. Engelliler, gaziler ve hiçbir geliri olmadığını beyan edenler ise bu vergiden muaf tutuluyor.

Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu açıklamalarında, Emlak Vergisi Kanunu'na göre genellikle kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların, vakıf, dernek ve sendikalara ait binaların, yabancı elçilik binalarının bu vergiden muafiyeti bulunduğunun altını çizdi.

Taksit süresini geçirenlere ceza uygulanıyor

Emlak vergisinde iki taksit birden tek bir adımla yatırılabiliyor. Taksitlerini süresini geçirenler ise cezalar uygulanıyor.

Tolu, verginin ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulandığını söyleyerek "1 Haziran'dan itibaren verginin ilk taksitini ödemeyenlere aylık yüzde 4,5 oranında gecikme zammı uygulanacak" ifadelerini kullandı.