Ticaret Bakanlığı, 15 Eylül'de yürürlüğe geçecek Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ne (EİDS) ilişkin emlak sektörüne ilişkin bir bilgilendirme paylaştı. Söz konusu bilgilendirmede doğrulama sisteminin uygulamaya geçmesinden sonra, belgesi bulunmayan emlak işletmelerince ilan girişinin sağlanmayacağı, buna göre emlak işletmelerinin hızlı ve koşa zaman içinde yetki belgesi alması gerektiği konusunda uyarı yapıldı.

15 Eylül'de yürürlüğe geçecek yetki doğrulama sistemi kapsamında, 31 Aralık 2024 tarihine kadar sorgulamalarda olumsuz olsa bile doğrulama bulunmadan da ilan verilmesine izin verileceği, doğrulama sağlanarak yayınlanan ilanlarda ise 'EİDS'den yetki doğrulamasının yapıldığı' yönünde bir logoya veya ifadenin kullanılacağı, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla ise yetki doğrulaması olmadan ilan verilemeyeceğinin altı çizildi. Bakanlık tarafın paylaşılan bilgilendirme raporunda sistemin nasıl yürütüleceği şöyle özetlendi:

İLAN BİLGİLERİNDE HER ŞEY GÖRÜLECEK

Yetkilendirme sürecinde aynı taşınmaza ilişkin birden çok emlak işletmesinin yetkilendirilmesine izin verilecek. Ancak ilan platformlarında paylaşılan ilanlarda aynı taşınmaza ilişkin başka bir ilan yer alması halinde diğer ilanlara ait fiyat detaylarına ve bu ilanlara ulaşmayı sağlayan kısayollara/linkler sunulacak.

İLAN OTOMATİK OLARAK SİLİNMEYECEK

e-Devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından sunulan yetki iptal edilebilecek. Ancak yetkilendirmenin iptali durumunda ilan otomatik olarak yayından silinmeyecek. İlanın yayından kalkacağı tarihin yetkilendirmenin sona ereceği tarihten önce olması halinde, ilanın yayından kalkacağı tarihe kadar ilanda gerçekleştirilecek değişikliklerde sorgulama gerçekleştirilmeyecek. İlanın yayından kalkacağı tarihte ilanın yenilenmesi durumunda yetkilendirmeyle ilgili sorgulama tekrar gerçekleştirilecek ve sorgunun olumsuz dönmesi halinde ilan yenilenmeyecek. Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi asgari üç ay olacak. Verilen yetkinin süresi taşınmaz sahibince aynı ekrandan uzatılabilecek.

TAPUSU BULUNMAYAN TAŞINMAZLAR HAKKINDA

Erdoğan, AK Parti’ye Katılan Vekil ve Belediye Başkanlarına Rozet Taktı Erdoğan, AK Parti’ye Katılan Vekil ve Belediye Başkanlarına Rozet Taktı

Yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu tutulacak. Ancak, günlük kiralık taşınmazlar ile herhangi bir sebeple tapusu olmayan taşınmazların (henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar vb.) uygulamaya eklenmeyecek.

AYNI KATEGORİDE YER ALACAK

Herhangi bir sebeple tapusu olmayan taşınmazlarla halkında ilanlar; platformlarda, EİDS üzerinden doğrulanan taşınmaz ilanları ile aynı kategori altında sunulacak. Ancak tapusuz taşınmazlarla ilgili ilanların girişinde taşınmazın tapu kaydının bulunmadığına yönelik bir işaretleme yapılacak ve bu duruma ilanda yer verilecek.

BAKAN KURUM: SÜRESİZ BAŞVURUNUN ÖNÜNÜ AÇIYORUZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının çalışmalarıyla uygulamaya geçen "Yarısı Bizden" kampanyasında tarih kısıtlaması kaldırıldı. Bağcılar'da Büyük Dönüşüm ve Millet Bahçesi Açılış Töreni'nde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Yarısı Bizden kampanyamızda 2,5 ayda tam 1 milyon 225 bin bağımsız bölüme ilişkin başvuru aldık. Projelerimizi, vatandaşımızla el ele vererek bitiriyoruz. Şimdi yeni başvuru dönemini başlatıyoruz. Artık Yarısı Bizden'de tarih kısıtlamasını kaldırıyoruz; 39 ilçemizde, vatandaşımızın süresiz başvuru yapmasının önünü açıyoruz. Yine, yeni üretilecek projelerde, otopark ve sığınak alanlarını proje metrekaresinin dışında tutuyoruz. Yüklenici firmalarımız için de bir iyileştirme yapıyor, işe başladıkları anda sözleşme bedelinin yüzde 30'unu hemen ödüyoruz. İşi hızlandırıyoruz" şeklinde konuştu.

Ayrıca belediyelere çağrıda bulunan Bakan Kurum "Bu şehirde, deprem tehlikesiyle bir arada yaşıyoruz. Teşbihte hata olmaz: Pimi çekilmiş bir bombanın üzerinde oturuyoruz. Hep birlikte harekete geçmemiz lazım" açıklamalarına yer verdi.