Türkiye’de konut üretiminde yaşanan sıkıntılar ve artan maliyetler, sektör temsilcilerini alternatif çözüm arayışlarına yöneltti. Konut sektöründeki en büyük sorunlardan biri olan arsa maliyetleri, konut fiyatlarının hızla yükselmesine yol açarken, bu durum vatandaşların konuta erişimini zorlaştırıyor. Sektör temsilcileri, hazineye ait arsaların uygun fiyatlarla müteahhitlere verilmesi durumunda konut üretiminin artabileceğini ve barınma krizine çözüm bulunabileceğini belirtiyor.

Arsa Maliyetleri Üretim Üzerindeki Baskıyı Artırıyor

Konut üretiminde arsa maliyetlerinin payı yüzde 50'lere kadar çıkmış durumda. Bu yüksek maliyet, inşaat sektöründeki girdi fiyatlarıyla birleştiğinde konut fiyatlarının ciddi şekilde artmasına neden oluyor. Ülke genelinde artan konut talebine rağmen, finansman zorlukları ve maliyet artışları nedeniyle yeni konut üretimi yeterince karşılanamıyor. Bu durum, konut arzında yıllık 300 bin civarında bir açığa yol açarak kira fiyatlarının da yükselmesine neden oluyor.

Hazine Arazileri Çözüm Olabilir

Sektör temsilcileri, hazineye ait atıl durumdaki arazilerin uygun fiyatlarla güçlü ve kurumsal müteahhitlere verilmesinin, konut krizini çözmede önemli bir adım olacağını vurguluyor. TOKİ’nin yürüttüğü projeler, konut üretiminde önemli bir rol oynasa da, tek başına tüm ihtiyacı karşılaması zaman alıyor. Bu nedenle devletin, TOKİ ile birlikte özel sektörün güçlü müteahhitleriyle ortak projeler geliştirmesi gerektiği belirtiliyor.

Üretim Artışı Krizi Çözebilir

Hazine arazilerinin uygun fiyatlı veya vadeli olarak müteahhitlere sunulması, yılda 150-200 bin fazladan konut üretimine olanak sağlayabilir. Arsa maliyetlerinin düşürülmesi, konut üretim maliyetlerini de azaltarak, ihtiyaç sahiplerine uygun fiyatlı konutlar sunulmasını mümkün kılabilir. Türkiye’deki büyük müteahhitlik şirketlerinin potansiyeli, yılda 60 bin ek konut üretebilecek düzeyde. Bu da barınma krizine önemli bir çözüm sunabilir.

MEB  Tarafından Ünlü Oyuncuların Rol Aldığı "Velivizyon" Platformu Tanıtıldı MEB Tarafından Ünlü Oyuncuların Rol Aldığı "Velivizyon" Platformu Tanıtıldı

"Arsa Maliyeti Düşerse, Konut Fiyatı da Düşer"

Müteahhitler, arsa maliyetlerinin düşmesinin konut fiyatları üzerinde doğrudan bir etki yapacağını belirtiyor. Arsa maliyetinin yüzde 50'den yüzde 15-20 seviyelerine inmesi, 5 milyon liralık bir dairenin fiyatını 2 milyon lira düşürebilir. Böylece konut üretimi artarken, fiyatların da erişilebilir seviyelere çekilmesi mümkün olacak.

İhtiyaç Sahiplerine Yönelik Üretim

Türkiye’de konut talebi yüksek olsa da, finansmana erişimde yaşanan zorluklar ve üretim maliyetleri bu talebi karşılamada yetersiz kalıyor. Hazine arazilerinin uygun şartlarda müteahhitlere verilmesi, düşük maliyetli konut üretimini teşvik edebilir. Üretilen konutların, gerçekten ihtiyacı olan kişilere ulaşmasını sağlamak için de "Üzerinde tapu olan almamalı" gibi düzenlemelerin devreye girmesi öneriliyor.