Güncel

En düşük emekli aylığında iki formül masada

Türkiye'de emekliler için yeni bir dönem başlıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki 11.68 puanlık zam farkının kısmen giderilmesi için çalışmalar hız kazandı. Gelecek hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla duyurulacak olan emekliye moral zammı, emekliler arasındaki ekonomik dengesizliği azaltmayı hedefliyor.

Abone Ol

ürkiye'de emekliler için yeni bir dönem başlıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki 11.68 puanlık zam farkının kısmen giderilmesi için çalışmalar hız kazandı. Gelecek hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla duyurulacak olan emekliye moral zammı, emekliler arasındaki ekonomik dengesizliği azaltmayı hedefliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine refah payı verilmesi için alternatifli bir çalışma gerçekleştirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ardından Başkan Erdoğan'a sunulacak olan bu plan, bütçe olanakları ve enflasyonla mücadele programını dikkate alarak emeklilere refah payı verilmesi yolunda atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Emekliler arasındaki zam farkının geçmiş yıllarda 1-2 puan düzeyinde kaldığı düşünülürse, bugünkü 11.68 puanlık fark dikkat çekiyor. Geçen yılın benzer bir formülle yapılan yüzde 30'luk genel zamın ardından, en düşük maaşta eşitleme sağlanmış ve refah payı uygulanmıştı. Temmuz ayında 7.500 liraya çıkarılan en düşük emekli aylığının artırılması için yapılacak düzenleme ile bu rakamın 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor.

Çalışmalar, emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli aylığı olmak üzere iki ana başlık altında toplanıyor. Refah payı veya seyyanen zam düzenlemesi de masada olan seçenekler arasında bulunuyor. Refah payı, enflasyonun düşülerek hesaplanan ve olası dalgalanmalara karşı koruyucu bir önlem olan bir uygulama olarak ön plana çıkıyor.

Memur ve memur emeklilerinin sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkına hak kazandığı bu dönemde, işçi ve esnaf emeklileri için yüzde 37.57'lik bir zam oranı belirlenmiş durumda. Temmuz ayında ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları memur ve memur emeklilerinin üzerinde olacak.

Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Yaşlılık Sigortası"nın orta vadeli bir dönemde hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı ve risklere karşı koruyucu önlemleri geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.