Güncel

En ucuz otomobilde liste sil baştan! İşte marka marka yeni fiyatlar...

Araç dünyası ağustos ayının son gününe odaklandı. Artık bazı araçların satışı gerçekleşmeyecek. Kampanyaların devam ettiği bu süreçte bayilerde ellerinde stokları eritmek için yeni fiyat listesi çıkardı. En uygun araç modellerinden biri yerini başka markaya kaptırdı. İşte en uygun otomobil markaları...

Abone Ol

Araç dünyasında yeni uygulamaya geçmesi beklenen değişiklik öncesi araç bayileri kalan araçları bitirmek için kampanyalarına yenilerini eklemeye başlamıştı. Bazı güvenlik sistemleri gerektirmeyen sıfır otomobillerin satışının önüne set koyan Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) kararı ileri bir tarihe atılmıştı.

Son paylaşılan rakamlara göre, uzun zamandır fiyatı en düşük olarak bilinen marka KIA’nın bir modeli bu listeden çıktı. 

‘BAZI MODELLERDE DEVAM EDİYOR’

Konuyla ilgili detayları İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, anlattı. Ertemel konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “GSR düzenlemesi öncesi var olan stokları eritmek adına kampanyaların dozajı artmış ve kampanyaların etkisi satış adetlerine de yansımıştı. GSR yönetmeliğinin uygulama tarihi olan 7 Temmuz sonrası için müsaade edilen %10 satış kotası ile birlikte bu araçlara dair yapılan kampanyalar halen bazı modellerde devam ediyor. Ancak maliyetler itibarıyla fiyatlarda limitli artışlar yaşandığını söylemek mümkün.


‘SINIRLI ARTIŞLAR OLACAK’

Genel piyasa koşulları ve otomotiv piyasasında yaşanan daralmanın etkisiyle fiyatların yıl sonuna kadar sabit seyrini koruyacağı ya da maliyetler doğrultusunda sınırlı artışlar kaydedeceği kanaatindeyiz. Bu süreçte döviz kuru kayda değer yükseldiği takdirde fiyatlarda beklenti dışı artış görülebilir. Ancak her koşulda gerek Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirler gerekse yaşanan daralma gibi etkenlerle birlikte fiyat artışı yaşansa dahi markaların fiyatları düşük tutma gayreti göstereceğini düşünüyoruz. Özetle hızla ya da olağan dışı fiyat artışları önümüzdeki süreçlerde yaşanmayacaktır.

İŞTE BÜTÇE DOSTU O MODELLER...

En uygun fiyatlı otomobil listesinin başında Kia Picanto bulunuyordu. Güncel listede Hyundai i10, 900.000 TL fiyatı ile en uygun fiyatlı otomobil olarak listenin başında bulunuyor. Citroen C3 960.000 TL, Fiat Egea 970.000 TL, Kia Picanto 995.000 TL ile en uygun fiyatlı otomobiller arasında yer alıyor. Renault Clio, Opel Corsa gibi modellerin de yine uygun fiyatlı otomobiller arasında olduğunu söyleyebiliriz.


OTOMOBİL FİYATLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Otomobil fiyatlarını belirleyen ana unsur döviz kuru, bir diğer faktör ise taleptir. Yüksek mevduat oranları, krediye erişimde yaşanan zorluklar ve yüksek faiz gibi etkenler de piyasayı önemli ölçüde etkiliyor. Büyük oranda artıştan söz edebilmek için tüm bu koşulların paralel zamanlarda değişmesi gerekli. Döviz kuru yükselse dahi markalar düşük talebe istinaden fiyatları tüketici lehine baskılayan stratejiler üretmeye devam ederek dövize bağlı artışı aynı oranda yansıtmama gayreti gösterecektir.

9 aylık süreçte döviz kurunda artış yaşanmasına karşılık otomobil fiyatlarının benzer oranda artmadığını, fiyatların sabit seyrini koruduğunu görüyoruz.

'BEKLENTİ ÜSTÜ FİYAT ARTIŞI'

Öte yandan düşük talebin ilk sebebi ise faiz oranları. Dolayısıyla birbirine bağlı tüm bu koşulların eş zamanlı değişmesi ile beklenti üstü fiyat artışları öngörülebilir. Özellikle yıl sonuna kadar bu parametrelerde önemli değişiklikler olmayacağı beklentisinden yola çıkarsak 2024 yıl sonuna kadar fiyatların kabul edilebilir oranda artacağı, değişebilecek koşullar ve GSR düzenlemesi gibi sebeplerle fiyat artışlarının 2025 ilk çeyreği itibarıyla etkisini gösterebileceği kanaatindeyiz” açıklamasında bulundu.