Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon düzeltmesine yönelik geniş çaplı denetimlerin başladığını açıkladı. Şimşek, bu kapsamda mükelleflerin bilançoları üzerinde yapılan analizler sonucu riskli olarak değerlendirilenlerin izaha davet edileceğini belirtti. İzah vermeyenler veya yeterli açıklama yapamayan mükellefler ise vergi incelemesine sevk edilecek.

Enflasyon Düzeltmesi Nedir?

Şimşek, enflasyon düzeltmesinin mali tabloların gerçeğe uygun hale getirilmesi amacıyla yapıldığını ifade etti. 2023 yılı sonunda yaklaşık 1,7 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefi, bilançolarını vergisiz bir şekilde düzeltme imkanı buldu. Bu süreçte, mükelleflerin bilançolarındaki aktif varlıkların değeri 17,4 trilyon liradan 48,9 trilyon liraya yükseldi.

Denetimler ve Hatalı Uygulamalar

Denetimler sonucunda bazı mükelleflerin hatalı enflasyon düzeltmeleri yaptığı tespit edildi. Örneğin, bazı mükellefler sermaye artışlarını resmi olarak tescil etmedikleri halde bilançolarında sermaye artırımı göstermiş veya satış yapmadan aktiflerinden varlık çıkarmışlar. Bu tür işlemler, bakanlık tarafından riskli olarak değerlendirilmekte.

İzaha Davet Süreci

Benzin ve motorine okkalı indirim Benzin ve motorine okkalı indirim

Bakan Şimşek, izaha davet edilen mükelleflerin hatalarını düzelterek ceza ödemeden süreci tamamlayabileceğini, ancak düzeltme yapmayanların vergi incelemesine tabi tutulacağını vurguladı. Hatalı uygulamaların, ciddi vergi kayıplarına neden olduğunu belirten Şimşek, denetimlerin tüm sektörlerde kesintisiz devam edeceğini söyledi.