Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü kutlamalarına katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kıbrıs'tan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, "Kıbrıs'ın ikinci 50 yılına umutla girildiğini düşünüyorum ama yapılacak çok şey var" dedi. Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli ile yemekte bir araya gelmelerinin sorulması üzerine konuşmanın içeriğinin tamamen Kıbrıs olduğunu söylerken KKTC Büyükelçisi Metin Feyzioğlu'na CHP heyetini havalimanında karşılamadığı için eleştiride bulundu.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümünde KKTC'de gerçekleştirilen kutlama programının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bahçeli ve Özgür Özel öğle yemeğinde bir araya geldi.

Otel'de İkili Görüşme

Resmi törenlerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel’in iki gündür Lefkoşa’da konakladığı otele geldi. Erdoğan’ın burada ikili görüşmeleri oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel ile görüştü. Erdoğan’ın ardından, otele MHP lideri Bahçeli ve Meclis Başkanı Kurtulmuş da geldi. Erdoğan’a kabine üyeleri eşlik etti. Erdoğan ve heyetinden dakikalar sonra, CHP Genel Başkanı Özgür Özel otele giriş yaptı.

Yemekte Bir Araya Geldiler

Erdoğan, otelde yaklaşık yarım saat süren görüşmeler gerçekleştirdi. Ardından, Erdoğan, Özel ve Bahçeli, düzenlenen öğle yemeğinde bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleşen yemek yaklaşık bir saat sürdü.

"Kıbrıs'ın İkinci 50 Yılına Umutla Girildiğini Düşünüyorum"

MEB Personel Genel Müdürü Bülent Çiftçi'nin Acı Günü MEB Personel Genel Müdürü Bülent Çiftçi'nin Acı Günü

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Kıbrıs'tan ayrılmadan önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin konuşan Özel, "Kıbrıs'a 'yavru vatan' gibi üstten bakan bir açıyla değil, kardeş ülke gözüyle bakıyoruz. Kıbrıs'ın ikinci 50 yılına umutla girildiğini düşünüyorum ama yapılacak çok şey var" dedi.

Özel, Yemeğin Protokolünü Anlattı

Yemekte ne konuşulduğunun sorulması üzerine Özel, şunları kaydetti: "Önce nezaket cümleleri kuruldu tabi ki hal hatır sorduk. Sonra da Kıbrıs üzerine değerlendirmelerde bulunduk. Ben 3 gündür Kıbrıs’tayız, yaptığımız yoğun temaslar hakkında ve heyetimiz hakkında bilgi verdim. Heyetimizde bulunan geçmişte Türkiye siyasetine damga vurmuş isimler ile ilgili sohbetlerimiz oldu. Meclis’in ortak kaleme aldığı ve oy birliği ile kabul edilen bildiri ile ilgili değerlendirmeler oldu. 50. yıla uygun burada oluşan birlik ve beraberlik ruhuna uygun son derece nazik temaslar oldu. Onun dışında gündelik siyasete dair bir şey konuşmadık. Bir tek fırsatını bulamadık 100’ün üzerinde vatandaşımızın olduğu bugüne kadar 18’inin sınır kapısından Türkiye’den geri döndürüldüğü bir kara liste uygulaması vardı. Bundan binlerce vatandaşın tedirgin olduğu Türkiye’ye gelmekte sosyal medya paylaşımlarından dolayı acaba başıma bir şey gelir mi diye. Bunun 50. yılın da vesilesi ile bugünden itibaren sonlandırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konunun da bir an önce çözülmesine ilişkin buradaki yaygın beklentiyi de ifade edeceğim. Onun dışında böyle çok merak edilecek yoğun bir gündemimiz yoktu. Çok pozitif bir gündemimiz vardı; o da Kıbrıs’tı, Kıbrıs’taki insanların bağımsızlığı ve geleceğiydi. Kıbrıs’ın mutluluğuydu."

Erdoğan ile Yakın Zamanda Tekrar Bir Araya Gelecek mi?

"Şu anda yok ama örneğin 29 Ekim’de ya da Meclis’in açılışında kendileri Meclis’e geldiğinde orada olabilir. 29 Ekim’de Cumhuriyet resepsiyonuna bu sene katılacağımızı daha önce de ifade etmiştim. İktidar partisi muhalefet partisi yerel seçimlerden sonra da birinci parti ile ikinci parti arasında bu diyalog kanallarının açık tutulması ve gerektiği yerde müzakere yapılması ama herkesin kendi işini yapması onlar iktidar yüküyle mükellefler ve vatandaşın sorunlarını çözmeleri lazım. Biz muhalefet görevi ile yükümlüyüz vatandaşın sorunlarına dile getirip onlara doğru yolu göstermeliyiz. Ben 12 bin 500 en düşük emekli aylığı varken asgari ücrete zam yapılmamışken çiftçi bu durumdayken meydanlarda onların sesini duyurmaya ve onlar için mücadele etmeye devam edeceğim. Ama gerektikçe müzakere de ederiz, görüşürüz de. Normalleşme dediğimiz de bundan başka bir şey değil zaten."

KKTC Büyükelçisi Feyzioğlu'na Tepki

Özel, protokole dair detay verirken havalimanında KKTC Büyükelçisi Metin Feyzioğlu tarafından karşılanmamalarını da eleştirdi: "Kıbrıs'ta Kıbrıslılar tarafından en iyi şekilde ağırlandık ve uğurlanıyoruz. Kıbrıs'ta bir kusur yapıldıysa onu yapan da Kıbrıs'taki Türkiye Büyükelçisidir. Dünyanın neresine gidersek gidelim büyükelçilerimiz bizi karşılıyorlar veya görevli orada oluyor. Biz ne büyükelçiyi ne bir görevliyi havalimanında veya bir yerde göremedik. Bu meslekten gelmemekten kaynaklanıyor. Makamı hazmedememekten kaynaklanıyor. Biz rahatsızlığımızı Dışişlerine Bakanlığına da ileteceğiz. Bu büyükelçi kendisi yapmayacaksa bile büyükelçiliğe bunu yaptıramaz."