Son dönemde yaşanan yüksek fiyat artışları, konut sektöründe ev sahipleri ve kiracılar arasında krizlere yol açtı. Bu sorunların çözülmesi amacıyla devreye giren arabuluculuk sistemi, dikkat çekici çözümler sunuyor. Bu çözümlerden biri, "yılda iki kez kira artışı" uygulaması oldu.

Kira krizlerinin çözümü için önerilen yöntemlerden biri olarak arabuluculuk sisteminde öne çıkan "yılda iki kez kira artışı" uygulaması, kiracı ve ev sahiplerinin anlaşmasına olanak tanıyor. Gazete Duvar'ın haberine göre, bu uygulama çerçevesinde yapılan anlaşmalar ilginç örnekler sunuyor.

Bir örnekte, emekli bir mülk sahibi, mevcut kira bedelinin piyasa değerinin çok altında olduğunu ifade etti. Kiracı, aylık 4 bin TL kira öderken, mülk sahibi bu miktarın 24 bin TL olması gerektiğini belirtti. Taraflar, arabulucu yardımıyla kademeli bir artış planı üzerinde anlaştı. Anlaşmaya göre, ilk 6 ay için kira bedeli 8 bin TL'ye, ikinci 6 ay için ise 14 bin TL'ye çıkarıldı. Bu düzenleme ile kira bedeli yıl içinde iki kez artırılmış oldu ve her iki taraf da bu durumu kabul etti.

Ağustosta Sıcaklıklar Mevsim Normallerinin Üzerinde Seyredecek Ağustosta Sıcaklıklar Mevsim Normallerinin Üzerinde Seyredecek

Bir başka örnekte ise, kira tespit davası devam ederken taraflar arabulucuya başvurdu ve anlaşma sağladı. Mahkeme süreci sırasında benzer konutlar için belirlenen rayiç kira bedeli 24 bin TL olarak tespit edilmişti. Taraflar, arabuluculuk sayesinde mahkemeye gitmeden aylık 20 bin TL kira bedelinde uzlaşarak davayı sonlandırdı.