Artık kira zamları, geçmiş dönemde olduğu gibi ‘TÜFE 12 ay ortalamasına’ göre değerlendirilecek. Dün enflasyon veirlerinin paylaşılmasıyla yeni sürecin ilk zam oranı da kesinleşti. Bu konuda, bu ay sözleşme yenileyen konut ve işyeri kiracılarına en fazla yüzde 65.07 oranında zam uygulanacak.

İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Yeni kira zamlarının açıklanması ile beraber ev sahipleri ve kiracılara yönelik uyarılar şu şekilde:

Bakan Tekin: "Eylül Ayına Hazırız" - Öğretmen ve Öğrencileri Bekleyen Değişiklikler Bakan Tekin: "Eylül Ayına Hazırız" - Öğretmen ve Öğrencileri Bekleyen Değişiklikler
  •  Zam sınırı düzenlemesi 2 Temmuz’da tamamlandı. Bu nedenle sözleşme yenileme dönemi 1 Temmuz olanlar, bir dönem daha yüzde 25 zam sınırından yararlanacak.
  • Zam TÜFE değil, TÜFE 12 ay ortalaması ile değerlendirmeye alınacak. İki durum aynı değil. Örneğin son paylaşılan yıllık enflasyon yüzde 71.6, ancak 12 ay ortalaması yüzde 65.07 şeklinde hesaplanıyor.

  •  Kiraya zam sınırının kaldırılması temmuzda tüm ev sahiplerinin zam uygulaması gerektiğini ifade etmiyor. Zam yılda bir kez ve sözleşme yenileme sürecinde yapılabilir. Bu nedenle ev sahipleri sözleşme yenileme dönemine kadar bekleyip, o tarihte TÜİK’in ilan edeceği verilere göre artış yapmalıdır.
  • Paylaşılan oran tavan artış. Yani ev sahibi dilerse bunun altında bir rakam isteyebilir ancak fazlasını isteyemez.
  • Geride kalan iki senede zam konusunda anlaşamayanlar mahkeöeye başvurdu. Talep fazla olduğundan, davaların çözüme kavuşması için 2-3 yıl sürelere kadar zaman aldı. İşte bu dava süreci sürmekte olan kiracılar ‘dava sonuna kadar zam yapmıyorum’ şeklinde konuşamaz. Onlar da diğer kiracılar gibi sözleşme yenileme döneminde yasal oranı uygulaması gerekiyor.

  • Ev sahipleri yasal artış oranını düşük görüyorsa, 5 yılı dolduran kiracılar için ‘kira tespit’, daha yeni kiracılar için öngörülemeyen bir gerekçe sunmak kaydıyla ‘uyarlama’ davası yoluna başvurabilir. Dava yoluna gitmeden önce arabulucu ile çalışılması yasal bir zorunluluk olarak belirtildi.