Güncel

Ev sahiplerinin kiracılardan talepleri sınır tanımıyor! Peki bu talepler yasal mı?

Kiralık daire arayan vatandaşlar, ev sahiplerinin giderek artan talepleri karşısında şaşkınlık yaşıyor. Sabıka kaydı, maaş bordrosu, memur kefil, kredi notu raporu gibi belgeler isteniyor. Bu istekler yasal mı? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?

Abone Ol

Kiralama sürecinde şaşırtan talepler

Ev sahiplerinin kiralama sürecinde talep ettiği belgeler, kiracı adaylarını zorluyor. Sabıka kaydı, maaş bordrosu, memur kefil, kredi notu raporu gibi istekler kiralık daire ilanlarında sıkça görülüyor. Peki, bu talepler yasal mı?

Gayrimenkul uzmanından açıklamalar

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, son dönemde ev sahiplerinin birçok farklı şart talep ettiğini belirtti. "Memur kefil, adli sicil kaydı, kredi skoru, maaş bordrosu gibi istekler artık sıkça karşılaşılıyor" dedi. Mal sahiplerinin bu taleplerinin arkasında yatan nedenleri de açıkladı.

Mal sahiplerinin çekinceleri neler?

Kiralık daire arzının azalması ve kiracıların kirayı ödememe riski mal sahiplerini tedirgin ediyor. 200 binden fazla dosyanın mahkemelerde olduğu belirtiliyor. Mal sahipleri, kiracıların ödeme garantisi sunmasını istiyor.

Hukuki boyut: Bu talepler yasal mı?

Gayrimenkul Uzmanı Özelmacıklı, hukuken ev sahiplerinin ekonomik durum sorgulamalarının bazı yasal sakıncaları olmadığını belirtti. Ancak, ayrımcılık ve bölücülük ilkelerine uymak gerekiyor. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, bu tür ihlallerde hem ev sahiplerine hem de platformlara ceza kesebiliyor.

Kiracılar haklarını nasıl korur?

Kiracılar, ayrımcılığa maruz kaldıklarında Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurabilirler. Ev sahibinin ekonomik durum gösteren belgeler istemesi hukuki olarak sorun yaratmaz. Ancak, ayrımcılık yapan ilanlar ve talepler şikayet edilebilir.

Tahliye taahhütnamesi ve diğer talepler

Son dönemde ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesi ve peşin kira istemesi dikkat çekiyor. Tahliye taahhütnamesi, yasal şartlara uymadıkça geçersiz sayılabiliyor. Ev sahipleri, kira kontratları yaparken yasal düzenlemelere dikkat etmeleri gerekiyor.

Kiracılar nasıl hareket etmeli?

Ev sahiplerinin artan talepleri karşısında kiracıların, haklarını korumak için bilinçli olmaları gerekiyor. Yasalara aykırı taleplerle karşılaştıklarında, ilgili kurumlara başvurarak haklarını arayabilirler.