Güncel

Ev satacaklar veya satın alacaklar dikkat! Bakan Bolat'tan önemli açıklamalar

Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe sahte ilanların önüne geçmek ve tüketiciyi korumak amacıyla 15 Eylül'de "doğrulanmış ilan" dönemini başlatıyor. Bakan Bolat, yeni düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı.

Abone Ol

Doğrulanmış ilanlar ile sahtecilik engellenecek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül itibarıyla emlak sektöründe başlayacak olan "doğrulanmış ilan" dönemi hakkında açıklamalarda bulundu. Bolat, bu uygulama ile emlak ilanlarının yalnızca taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci derece hısımları veya eşi tarafından ya da yetkilendirilmiş emlak işletmeleri aracılığıyla verilebileceğini belirtti. Bu düzenlemenin, sahte ilanlar nedeniyle oluşan fiyat manipülasyonlarının önüne geçmeyi hedeflediğini vurguladı.

Elektronik ilan doğrulama sistemi devrede

Düzenleme kapsamında kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül'den itibaren devreye alınacak ve yılbaşından itibaren emlak ticaretinde zorunlu hale gelecek. Bolat, bu sistem ile taşınmaz sahiplerinin e-Devlet üzerinden emlak işletmelerine yetki verebileceğini ve bu yetkinin yalnızca ilan verme süreci ile sınırlı kalacağını ifade etti. Yetki, emlak işletmesinin taşınmaz üzerinde tapu işlemi yapmasını veya başka bir tasarrufta bulunmasını kapsamayacak.

Yetki belgeli emlak işletmeleri zorunlu olacak

Bakan Bolat, doğrulanmış ilan sisteminin devreye girmesiyle birlikte, emlak ilanı verebilmek için Ticaret Bakanlığı’ndan taşınmaz ticareti yetki belgesi almanın zorunlu hale geleceğini açıkladı. Bu düzenleme ile yetki belgesi olmayan işletmelerin ilan veremeyeceğini belirten Bolat, mevcutta yetki belgesi bulunmayan emlak işletmelerine, mağduriyet yaşamamaları adına, belgelerini almaları için çağrıda bulundu.

Geçiş süreci yıl sonuna kadar devam edecek

Bolat, 15 Eylül-31 Aralık 2024 tarihleri arasındaki dönemin geçiş süreci olarak planlandığını ve bu süre zarfında doğrulama olmaksızın ilan verilebileceğini ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS tarafından doğrulandığını gösteren bir logo bulunacağını ifade etti. 1 Ocak 2025 itibarıyla ise yetki doğrulaması yapılmayan ilanların platformlarda yer almayacağını duyurdu.

Tüketici hakları korunacak, kayıt dışı faaliyetler azalacak

Yeni sistemin devreye alınmasının ardından sahte ve aldatıcı ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesi hedefleniyor. Bakan Bolat, bu düzenlemenin sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının oluşturulmasına katkı sağlayacağını belirtti.