Konut kiralarındaki %25 zam tavanının kaldırılması ve Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte, Temmuz ayında konut ve iş yerleri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon verileri, kira artışlarının nasıl yapılacağını belirledi.

2024 KPSS gözetmen ücreti ne kadar olacak? Salon başkanı, yedek gözetmen... 2024 KPSS gözetmen ücreti ne kadar olacak? Salon başkanı, yedek gözetmen...

Enflasyon Verileri ve Kira Artış Oranı

TÜİK'in verilerine göre, TÜFE'deki değişim:

  • Bir önceki aya göre: %1,64
  • Bir önceki yılın Aralık ayına göre: %24,73
  • Bir önceki yılın aynı ayına göre: %71,60
  • On iki aylık ortalamalara göre: %65,07 olarak gerçekleşti.

Bu verilere göre, kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama verisi netleşti ve Temmuz ayında kiralara uygulanabilecek tavan zam oranı %65,07 oldu.

%25 Zam Sınırı Kalktı

Konut kirası artışında iki yıldır uygulanan %25'lik zam sınırı Temmuz ayında kaldırıldı. Sınırın kalkmasının ardından kirada tavan hesaplamaları yeniden 12 aylık ortalama verisi ile yapılmaya başlandı. %25'lik sınıra rağmen konut kiralarında ortalama artış, TÜİK verilerine göre, Mayıs ayında yıllık %125,14 olmuştu.

İş Yerleri için Kira Artış Oranı

%25'lik zam sınırı iş yerlerini kapsamıyordu. İş yeri kiraları için de tavan zam oranı %65,07 olarak uygulanacak.

Bu düzenleme, hem konut hem de iş yeri kiracıları için Temmuz ayından itibaren geçerli olacak ve kira artışları, TÜFE'ye göre belirlenecek.