ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimali, küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Bu durum, dolar endeksinin düşmesine ve altın fiyatlarının önemli ölçüde yükselmesine neden oldu. Altının ons fiyatı, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2531 doları aşarak hafta boyunca 2500 doların üzerinde seyretti.

YÖK'ten Önemli Açıklama! Üniversite Adaylarına Mazeretli Kayıt Hakkı Tanındı YÖK'ten Önemli Açıklama! Üniversite Adaylarına Mazeretli Kayıt Hakkı Tanındı

Gram altının fiyatı, ons altın ve dolar/TL kuru dikkate alındığında tarihi zirvesini 2756 liraya çıkardı. Fed’in yayımladığı son toplantı tutanakları 'güvercin' bir tonda mesaj verirken, gözler Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı konuşmaya çevrildi. Powell’ın bugün Türkiye saati ile 17.00’deki konuşmasında faiz indirimine dair vereceği sinyaller, piyasa yönü ve altın fiyatları üzerinde etkili olacak.

Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bir sonraki toplantısını 17-18 Eylül tarihlerinde gerçekleştirecek. Toplantıda, Fed’in faiz indirimine başlaması bekleniyor. Faiz indiriminin büyüklüğüyle ilgili tahminler ise değişkenlik gösteriyor. 25 baz puanlık bir indirim daha olası görülürken, 50 baz puanlık bir indirim de gündemde. Para piyasalarındaki beklentilere göre, Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz indirimi yapacağına dair öngörüler yüzde 85 seviyesine çıktı.

Fed’in faiz indirimine başlamasıyla doların değer kaybetmesi ve altın fiyatlarının yükselmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar, 'Beklentiler satın alınır, gerçekler satılır' ya da 'Fiyat önden gider, olay peşinden gelir' şeklindeki piyasa stratejisi çerçevesinde, faiz indirimine başlandığında altın fiyatlarında bir kâr realizasyonu olabileceğine dikkat çekiyor.

Yıl sonu tahminleri, ons altın için yaklaşık 2700 dolar civarında, gram altın içinse dolar/TL’nin olası yükselmesi göz önüne alındığında 3000 lira seviyelerinde bulunuyor. Altındaki güçlü fiyatlama, yılbaşından bu yana yüzde 25 civarında bir prim sağladı. Bu fiyatlamanın temel nedeni, Fed’in faiz indirimine yönelik beklentisinin piyasaya yansıması. Uzmanlar, yıl sonu için ons altın fiyatlarının 2500-2600 dolar aralığında, gram altın fiyatlarının ise 3000 lira civarında olacağını öngörüyor. Ancak faiz indirimleri başladığında, klasik piyasa döngüsü gereği fiyatlarda bir miktar düzeltme yaşanabileceğini belirtiyorlar.