Güncel

FED kararı sonrası altında zirve! Yükseliş sürecek mi?

Altın piyasasında hareketlilik devam ediyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirim döngüsüne başlaması, altın fiyatlarında hızlı bir yükselişi tetikledi. Altın, son dönemdeki yükselişiyle yatırımcıların radarında. Çeyrek, gram ve yarım altın fiyatları, bugün de yüksek seviyelerde seyrediyor. Peki, 19 Eylül 2024 tarihinde altın fiyatları ne kadar oldu? İşte güncel altın verileri...

Abone Ol

Fed'in faiz indirimi altını tarihi zirveye taşıdı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 50 baz puanlık faiz indirimi sonrası ons altın fiyatları tarihi zirvesine ulaşarak 2600 dolara kadar yükseldi. Bugün ise ons altın, sabah saatlerinde 2577 dolarda işlem görerek yükselişini sürdürüyor. Fed’in faiz kararının ardından altın piyasasında yaşanan bu hareketlilik, yatırımcıların gözlerini altın fiyatlarına çevirdi. Ons altın, şu an yüzde 0,74 primli işlem görüyor.

Dün, Fed'in 4 yıl aradan sonra faiz oranını yüzde 4,75-5,00 aralığına çekmesiyle birlikte altın piyasasında büyük bir dalgalanma yaşandı. Faiz indirimi sonrası yapılan açıklamalarda, Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon risklerinin azaldığını ve iş gücü piyasasında soğuma yaşandığını belirtti. Powell, bu faiz indiriminin iş gücü piyasasındaki gücü korumak için politika duruşunun yeniden ayarlanmasının bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Gram altın zirvede

Fed’in faiz indiriminden etkilenen gram altın da rekor seviyelere ulaştı. Dün ons altındaki yükselişle birlikte gram altın fiyatı, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2847 liraya kadar çıktı. Bugün ise gram altın 2821 lira seviyesinden işlem görüyor ve yüzde 0,60 değer kazanmış durumda.

Çeyrek ve yarım altın fiyatları

Yatırımcıların gözde ürünlerinden olan çeyrek ve yarım altın da yüksek fiyatlarını koruyor. Çeyrek altın, şu anda 4 bin 660 liradan satılıyor. Yarım altın ise 9 bin 320 liradan işlem görüyor. Cumhuriyet altını ise 18 bin 570 lira seviyesinde yer alıyor. Altın alım satımı yapanlar, özellikle Fed’in faiz indirim kararlarının ardından bu fiyatlardaki hareketliliği yakından takip ediyor.

Küresel piyasalarda gözler TCMB'ye çevrildi

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın faiz indiriminin ardından karışık bir seyir izleniyor. Şimdi ise piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası kararlarına odaklanmış durumda. Bugün yapılacak toplantıda TCMB'nin nasıl bir adım atacağı merak konusu. Özellikle altın fiyatlarına doğrudan etki eden bu kararlar, Türkiye'deki yatırımcılar için de büyük önem taşıyor.

Fed'in yıl sonuna kadar 50 baz puanlık bir indirim daha yapabileceği öngörülürken, piyasa fiyatlamalarında ise yıl sonuna kadar yüzde 80 ihtimalle 75 baz puanlık bir indirim daha bekleniyor. Bu gelişmelerin altın piyasası üzerindeki etkisi dikkatle izlenmeye devam ediliyor.