Güncel

Fenomen öğretmenlere ceza geliyor: Sicil dosyalarında 5 yıl kalacak

Öğrencilerinin görüntülerini sosyal medyada izinsiz paylaşan öğretmenler, kınama cezası alacak.

Abone Ol

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağında, öğretmenlere yönelik disiplin hükümleri de yer alıyor. Taslağa göre, öğrencilerinin görüntülerini velisinden izin almadan sosyal medyada paylaşan öğretmenlere kınama cezası verilecek. Cezalar, öğretmenlerin sicil dosyalarında 5 yıl boyunca kalacak.

Öğretmene şiddet ve disiplin cezaları ağırlaştırılıyor

Yeni ÖMK taslağında, öğretmene şiddet vakalarına yönelik yaptırımlar ve cezalar ağırlaştırılıyor. Bunun yanı sıra, öğretmen ve eğitim kurumu yöneticilerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirlenen disiplin cezalarına ek olarak, öğretmenlik mesleğine özgü disiplin cezaları da getiriliyor. 

Öğrenci videolarını izinsiz paylaşan öğretmenlere kınama cezası

Son yıllarda, öğrencileriyle birlikte çektikleri videoları sosyal medyada paylaşan ve bu yolla fenomen olan öğretmenlere yönelik düzenlemeler de taslakta yer alıyor. Sabah'tan Ceyda Karaaslan'ın haberine göre, öğrencilerinin kişisel ve özel hayatına ilişkin bilgileri, ses veya görüntüleri velilerden izin almadan paylaşan öğretmenlere kınama cezası verilecek. 

Öğretmenlerin sosyal medya kullanımı

Öğrencilerle birlikte video çekip paylaşan fenomen öğretmenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye genelinde, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapan bazı öğretmenler, sosyal medyada takipçi sayılarını artırmak için öğrencilerinin ders sırasındaki görüntülerini paylaşıyor. Ancak birçok öğretmen, bu görüntüleri paylaşmadan önce öğrencilerin ailelerinden izin almıyor. Uzmanlar, bu durumun bir tür istismar olduğunu ve velilerin izni olmadan öğrencilerin görüntülerinin paylaşılmaması gerektiğini belirtiyor.

Aylıktan kesme cezası

ÖMK taslağında, öğrencilere kötü örnek olabilecek davranışlarda bulunan öğretmenlere de disiplin hükümleri getiriliyor. Örneğin, öğrencisinin yanında argo konuşan öğretmenlere aylıktan kesme cezası uygulanabilecek. Aylıktan kesme cezası şu hâllerde verilebilecek:

  • Öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek söz, davranış ve hareketlerde bulunmak.
  • Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde taraflı davranmak.
  • Eğitim-öğretim sürecinde, Bakanlıkça onaylanan öğretim programının belirlediği amaç ve hedeflere aykırı faaliyet ve uygulamalar yapmak.

Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı, önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine gelmesi bekleniyor.