Gayrimenkul işlemleriyle ilgilenen herkesin dikkatle takip etmesi gereken önemli bir gelişme yaşanıyor. Meclis’in açılmasıyla birlikte ekonomi torba yasası kapsamında, tapu harçlarında indirim yapılmasına yönelik bir teklif sunulacak. Bu değişiklik, gayrimenkul alım satımlarındaki tapu harç oranlarının düşürülmesini hedefliyor.

Mevcut Sistem Nasıl İşliyor?

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde tapu harcı, belediyelerin belirlediği beyan değerine göre hesaplanıyor. Ancak beyan edilen değer ile gayrimenkulün gerçek satış bedeli arasında ciddi farklar olabiliyor. Şu anki sistemde alıcı ve satıcı, satış bedelinin yüzde 2'sini ayrı ayrı ödemek zorunda, yani toplamda yüzde 4 oranında bir tapu harcı bulunuyor.

İndirim Ne Kadar Olacak?

Yeni düzenleme kapsamında tapu harcı oranlarının yüzde 1’e düşürülmesi gündemde. Böylece alıcı ve satıcı toplamda yüzde 2 tapu harcı ödeyecek. Ayrıca, bu düzenleme ile beyan affı getirilerek, ilk satışta gerçek bedel üzerinden beyan yapılması kolaylaştırılacak.

1 Milyon TL’lik Satışta Tapu Harcı Ne Kadar?

Şu anki sistemde, 1 milyon TL'lik bir arsa satışında alıcı ve satıcı ayrı ayrı 20 bin TL tapu harcı öderken, toplamda 40 bin TL'lik bir harç çıkıyor. Ancak yeni düzenleme ile bu tutarın ciddi ölçüde düşürülmesi bekleniyor.

Tapu harç gelirleri, devletin önemli bir kaynağı. İlk 8 ayda 1 milyon 770 bin satış işlemi gerçekleşmiş ve bu işlemlerden 50 milyar 536 milyon TL gelir elde edilmiştir. Yeni düzenleme ile gayrimenkul sektöründe kayıt dışılığın önlenmesi, devlet gelirlerinin artırılması ve vatandaşların daha adil bir şekilde vergilendirilmesi amaçlanıyor.

KPSS Ön Lisans branş bazında sıralamalar açıklandı KPSS Ön Lisans branş bazında sıralamalar açıklandı

Yapılması planlanan düzenlemelerle, gayrimenkul sektöründe gerçek satış bedelleri üzerinden tapu işlemlerinin yapılması ve harç oranlarının düşürülmesi, alıcı ve satıcılar için önemli bir avantaj sunacak.