Gayrimenkul piyasasının Eylül ayını mercek altına aldı. Yaz sezonunda vatandaşların yüksek faiz rakamları nedeniyle yatırımlarını mevduat hesaplarında tuttuklarını söyleyen uzmanlar, yeni eğitim-öğretim yılına başlamasıyla birlikte piyasada hareketli günlerin yaşanacağını vurguladılart.

Ekonomistlerin enflasyon tahmini belli oldu! Ekonomistlerin enflasyon tahmini belli oldu!

Eylül ayının ardından faiz indirimi sinyalleri de hız kazandı. Vatandaşlar, yatırımlarını mevduata veya konut piyasasına aktarıyor.

'GAYRİMENKUL FİYATLARI ALINABİLECEK NOKTADA'

Gayrimenkul satışlarının yaz sezonunda beklenen noktaya ulaşmadığını belirten Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, özellikle mevduat hesaplarının vermiş olduğu yüksek faizlerin vatandaşa cazip geldiğini vurguladı. Mevduat hesaplarının faizlerinin düşmeye başlamasıyla vatandaşların yatırımlarını gayrimenkule yapacaklarının altını çizen Duman, "Mevduat faizleri yüksek diye vatandaşların tercihi bankalar olurken, gayrimenkul fiyatları alınabilecek noktada. Mevduat faizlerinin düşüşü ve uygun faizde kredilerin açılması gayrimenkul değerlerini arttıracaktır" açıklamasında bulundu. Uzmanların, eylül ayından sonra faiz indirimi olacağı yönünde beklentileri yüksek.

"BU DURUM YIL SONUNA KADAR DEĞİŞECEK"

Eylül ayı sonrasında faiz indiriminin beklendiğine işaret eden Duman, "Banka mevduat faizlerinin yüksek olması nedeniyle vatandaşlarımız paralarını burada tutuyor. Bu durum gayrimenkul sektörünü etkiliyor. Bir gayrimenkulden alınacak kira geliri, banka faizlerinden alınan miktardan çok düşük kalıyor. Böyle olunca vatandaşlar yatırımlarını şuanda gayrimenkul üzerine yapmıyor. Ancak bu durumun yıl sonuna kadar değişeceğini düşünüyorum. Konut kredilerinde yapılacak bir kampanya sektöre hız kazandıracak" şeklinde konuştu.

"BUGÜNLERDE ALAN KAZANIYOR"

Duman, konuşmalarına şunları ekledi:

"Gayrimenkul sektöründe bugünlerde alan kazanıyor. İnşaat firmaları kendi içlerinde yaptıkları kampanyalarla vatandaşı gayrimenkul sahibi yapıyor. Eylül sonrasında beklenen hareketlenme yeni yıl sonrasında hız kazanacaktır. Sektörde yaşanacak hareketlenme öncesinde yatırımını yapan kazanacak. Hareketlenme sonrası uygun fiyata gayrimenkul alma şansını kaçırmış olabilirsiniz. Sektörde yaşanan durağanlıkta fırsatı yakalamalısınız. Bundan dolayı özellikle firmaların yapmış oldukları kampanyaları iyi takip edip, yatırımlar yapılmalı" dedi.

"KREDİ ÇIKACAK FAİZLER DÜŞECEK...."

Gayrimenkul Uzmanı Şerif Varlı da eylül ayında sektöre dair değerlendirmeleri şöyle:

"Gayrimenkul artık ekonomide veya kredilerde hiçbir değişiklik olmasa da hareketlenecek diye düşünüyorum. Çünkü bir seneyi aşkın süredir alıcı adayları bekleyişteler. Kredi çıkacak, faizler düşecek diye bekliyorlar. Bu sonuçta yatırım bir tarafa diğer taraftan da temel ihtiyaç. Kiralar artık o kadar yükseldi ve gayrimenkul satıcıları alıcı bulamıyor ki yatırım anlamında ev fiyatı / kira oranları mantıklı bir düzleme oturmaya başladı. 180-200 ayda dönen yatırımlar görmeye başladık" diye konuştu.