Güncel

Gelir ve kurum geçici vergi beyannameleri için yarın son gün

2024 yılı ikinci çeyreğine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi yarın sona eriyor. Mükelleflerin beyannamelerini zamanında teslim etmesi gerekiyor.

Abone Ol

Beyannameler için son tarih 13 Eylül

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) alınan bilgilere göre, 2024 yılı ikinci geçici vergi dönemine ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme süresi 13 Eylül Cuma günü mesai bitiminde sona erecek. Bu kapsamda, mükelleflerin süresi içinde beyanname vermeleri gerektiği hatırlatıldı.

Enflasyon muhasebesinde kolaylık sağlanıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon muhasebesine ilişkin alınan kararlar doğrultusunda, 2023 sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerin, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon muhasebesi yapmayacağını açıklamıştı. Bu düzenlemeden, yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurum vergisi mükellefinin yararlanabileceği ifade edildi. 

Kimler enflasyon muhasebesi kapsamına giriyor?

Büyük ve orta ölçekli işletmeler, halka açık şirketler, ihracat ve ithalat yapan işletmeler ile gelir veya kurum vergisi mükellefi olup bilanço esasına göre defter tutan tüm mükellefler enflasyon muhasebesi kapsamına dahil ediliyor. Bu gruptaki mükelleflerin, enflasyonun finansal tablolar üzerindeki etkilerini dikkate alarak beyanname vermeleri gerekiyor.