Güncel

Gözler altın ve dolar piyasasında: Yeni yol haritası belli oldu

Altın ve dolar piyasasında meydana gelen hareketlilik yatırımcılar tarafından mercek altına alınmaya devam ediyor. Peki dolar yıl sonunda hangi rakamlara ulaşacak? Gram altın mayıs ayında nasıl bir yol izleyecek? Uzman isim merak edilen sorulara yanıt verdi. İşte detaylar..

Abone Ol

Piyasalarda inişli çıkışlı grafik sürüyor. Mevduat, borsa, diğer piyasalar jeopolitik gerilimlerin etkisi altına giriyor.  Peki dolar yıl sonunda hangi rakamlara ulaşacak? Gram altın mayı ayında nasıl bir yol izleyecek? Ekonomist Tuğba Ekin merak edilen sorulara yanıt verdi.

'MEVSİMSEL ETKİLER VE SEKTÖREL AYRIŞMALAR GÖREBİLİRİZ'

Ekin'in konuşması şöyle: "Geçtiğimiz yıl mayıs ayı yapılan genel seçimler sonrası piyasada hızlı bir yükseliş trendi gördük. Bu yaz artan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri ve yüksek faizler ile ekonomide beklentiler olumlu yönde değişirken, Borsa İstanbul’da yatırım anlamında yatırımcıları tatmin ediyor. Yatırımcılar mayıs ayında reel getiri anlamında mevduat faizlerine ve hisse senetlerine yoğun ilgi gösteriyor. Geçtiğimiz yıl seçim belirsizliği ile haziran ayında başlayan yükseliş hareketi ise bu yıl yerel seçimlerin akabinde başladı. Diğer yandan yılın ilk bilançoları açıklanmaya başladı.


Enflasyon muhasebesi nedeniyle geç biten 2023 dördüncü çeyrek bilançolarının bu mayısta son bulmasıyla, piyasa bir bilanço takviminden çıkmadan yeni bilanço takvimini fiyatlamaya başladı. Hem bilançoların etkisinde beklentiler şekilleniyor hem de yaz öncesinde mevsimsel etkiler ile sektörel ayrışmalar görebiliriz. Turizm Endeksine dahil hisse senetleri, ulaştırma hisse senetleri, gıda-içecek Endeksine dahil hisseler, yaz döneminde inşaat sektöründeki işlerin canlanması ile inşaata tedarikçi konumundaki şirketlerin hisse senetleri, tarımsal üretim nedeniyle gübre sektörü öne çıkabilir.

FAİZ İNDİRİMİNİN ERTLENMESİ ONS ALTINA NASIL YANSIYACAK?

Nisanın son iki haftasında Orta Doğu’daki gerginliklerin azalması ve yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesi altının talebini olumsuz etkiledi. 17 Nisan tarihinden itibaren ABD Hazine tahvil getirilerindeki artış ve doların güçlenmesiyle Ons Altın fiyatında düşüş yaşadı. Ardından 1 Mayıs tarihinde yapılan FED toplantısında, hedeflenen yüzde 2 enflasyona erişmek için emin adımlarla ilerlemek isteyen FED yetkililerinin açıklamaları, piyasanın bu yıl sonuna dek yapılması beklenen 3 faiz indirimini öngörülerini 2 ya da 1 indirim olacak şekilde değiştirdi.


FED toplantısı ardından Ons Altın’ın 2.277- 2.330 dolar bandında yatay kaldığını gördük. Kısacası Nisan ayında 2.431 dolar seviyesine kadar yükseldikten sonra başlayan geri çekilme FED’den faiz indirimi beklentilerinin eylül ayına ötelenmesi ile yatırımcılar tarafından alım fırsatı olarak görülmedi. ABD tarafında 3 Mayıs’ta açıklanan zayıf tarım dışı istihdam verisinde Altına alım tepkisi vermeyen piyasa, dün beklentilerin üzerinde açıklanan ‘İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları’ ile iş gücündeki zayıflığı bir kez daha teyit etmiş oldu. Dolar Endeksindeki zayıflama ile Ons Altında tepki alımlarının başladığını görüyoruz.

GRAM ALTIN MAYI AYINDA NASIL BİR YOL İZLYECEK?

Bu hafta hem yatay fiyatlanan Ons Altın hem de yatay negatif fiyatlanan Dolar kuru ile gram altında sakin seyir gerçekleşti. FED haziran ayında yeniden Ekonomik Projeksiyonlar Özetini (SEP), yani bilinen adıyla "nokta grafiğini" açıklayacak. Bu süre zarfında veri akışı faiz indirimlerinin belirleyicisi olurken, Ons Altın fiyatları da gram altın için belirleyici olacak. Gram Altında bu ay yatay pozitif fiyatlamanın devamı beklenebilir. Ay sonuna dek gram altın fiyatında yeniden 2.500-2.550 TL bandı test edebilir.

DOLAR/TL YIL SONUNDA HANGİ RAKAMLARA ULAŞACAK?

Mevcut para ve maliye politikaları kurdaki yükselişi baskılasa da tam olarak yatırım yapılabilir seviyede görünmeyen kredi notları nedeniyle hala büyük fonların girişinde kayda değer bir yere varamadık. Önümüzdeki aylarda baz etkisi ile enflasyondaki düşüş, ardından yazın artan turizm gelirleri ve döviz girdisi ile sonbaharda biraz daha iyileşen bir ekonomi görmeyi bekliyoruz. 5 yıllık risk primimiz CDS ‘te ciddi bir düşüş var, bu oldukça pozitif bizim açımızdan. Dolar/TL ise yılı 38-40 TL aralığında tamamlayabilir." şeklinde değerlendirmelerde bulunduç