Güncel

Haftada 4 gün çalışmaya geçiliyor! Daha önce İngiltere denemiş, olumlu sonuçlar almıştı...

Yeni yılda hayata geçirilmesi planlanan bir pilot projeyi araştırmak için Berlin merkezli danışmanlık firması Intraprenör ve Alman şirketleri bir araya geliyor. Plan, çalışanların haftada sadece dört gün çalışmasını, fakat aynı zamanda verim ve ücretin sabit kalmasını sağlamak. Öte yandan sonuçların olumlu olması durumunda Türkiye'nin de benzer denemeler yapmasına sıcak bakılıyor.

Abone Ol

Almanya, çalışma kültüründe köklü bir değişikliğe gidiyor. 2024'ten itibaren uygulanması planlanan bir pilot projede, haftada sadece dört gün çalışma modelini deneyimlemeyi amaçlıyor. Peki, bu model çalışanları ve iş dünyasını nasıl etkileyecek? İşte merak edilen tüm detaylar...

Bu cesur girişim için Intraprenör, en az 50 şirketin katılımını amaçlıyor. Şirketler, projenin detayları hakkında daha fazla bilgi almak ve katılmak için bu Perşembe gününden itibaren başvuruda bulunabilecekler.

İşbirliği ve değerlendirme süreçleri

Projenin altı aylık süresince, katılımcı şirketler birbirleriyle en iyi uygulamalar ve deneyimler konusunda bilgi alışverişinde bulunabilecek ve uzman tavsiyeleri alabilecekler. Münster Üniversitesi de projenin sonuçlarını yakından inceleyecek ve bir değerlendirme yapacak.

Ddeme ve verimlilikte devrim

Intraprenör'ün modeli, yüzde 100 verim, yüzde 80 çalışma süresi ve yüzde 100 ödeme şeklinde bir formül üzerine kurulu. Bu da çalışanların daha kısa süre çalışırken aynı maaşı almalarını sağlıyor.

Çalışanların talepleri ne?

Mayıs ayında Hans Böckler Vakfı tarafından yapılan bir ankette, çalışanların yüzde 73'ü dört günlük bir çalışma haftasına sıcak baktığını ifade etmişti. Dört günlük çalışma modeline karşı çıkanların büyük çoğunluğu, işlerinin bozulacağı endişesini taşıyor.

İşverenlerin tepkisi nasıl?

Orta Ölçekli İşletmeler Birliği Genel Sekreteri Christoph Ahlhaus, bu tür bir değişikliğin üretim kapasitesine olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyarıyor. Ahlhaus, devletin bu konuda bir müdahalesinin iş dünyası için riskli olabileceğini belirtiyor.

Sendikalar ne diyor?

IG Metall, Almanya'nın en büyük sendikalarından biri, dört gün çalışma modelinin geleceğe yönelik bir konu olduğunu ve şu an için talep listelerinde yer almadığını açıklıyor.

İngiltere'nin deneyimi ne gösteriyor?

Aynı projenin İngiltere'de daha önce de denendiğini unutmamak gerek. Bu projede, katılımcı şirketlerin büyük çoğunluğu olumlu sonuçlar almış, çalışan memnuniyeti artmış ve işten ayrılma oranları düşmüştü.

Almanya'da yapılacak olan bu pilot projenin, sadece Alman iş dünyasını değil, global olarak çalışma kültürünü nasıl etkileyeceği büyük bir merak konusu. Şimdi tüm gözler, bu cesur ve yenilikçi projenin sonuçlarında.