Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta çok sayıda patlama sesi duyuldu Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta çok sayıda patlama sesi duyuldu

İş ve emek camiasında geçmişi, kuruluşu, kurucuları ve ilkeleri açık bir şekilde bilinen HAK-İŞ Konfederasyonu ve hali hazırda Genel Başkanlığını yürüten Mahmut Arslan ile alakalı çarpıcı iddialar gündeme geldi.

HAK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı sendikalara uygulanan aidat ayrımcılığı adeta bağlı sendikaların iradesini ve seçim özgürlüğünü de ellerinden alıyor. Konfederasyonun uzun süredir başkanlığını yapmakta olan Mahmut Arslan'ın bazı sendikalardan uzun süre aidat tahsilatı yapmadığı, aidat borçlarının yüklü miktarlara gelmesini beklediği iddialar arasında yer alıyor. 

Konfederasyonun Olağan Genel Kurul dönemlerinde, mevcut yönetimin sendikaları aidat borcu tehdidiyle zor duruma soktuğu belirtiliyor. Bu tehdidin, yalnızca uygulanan faiz ile borç miktarını artırmakla kalmayıp, sendikaların konfederasyon yönetiminde kullanacakları oyları da abluka altına aldığı iddia ediliyor.

Bu tehditvari yaklaşıma karşı dik duruş sergileyen sendikalar ise konfederasyon tarafından icra takibiyle karşı karşıya kalıyor. Borçların faiziyle birlikte tahsil edilmesi talep edilirken; grevde olan, eylemde olan, işçinin kazanımı için sahalarda olan sendikaların banka hesaplarına bloke koyulması, emekçi çalışmaları üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Aidat borcu üzerinden adeta faiz lobisi kurulduğu ve kurulan bu lobinin bu gelirlerle ve faizleriyle neler yaptıklarının bilinmediği ifade ediliyor. Bu durum, HAK-İŞ'in emekçi dostu kimliğine gölge düşürüyor.

KONFEDERASYONA BAĞLI SENDİKA YÖNETİCİLERİ NE DİYOR?
Konfederasyona bağlı sendikaların yöneticileri, geçmişte de benzer olayların yaşandığını ve konfederasyonun bazı sendikalar üzerindeki icra takibini sürdürdüğünü belirtiyor. Ancak yöneticiler, aidat borcu ödemeyen bazı sendikaların da ileride iradelerini bağlamak ve seçim özgürlüklerine ket vurmak için konfederasyon tarafından borcun görmezden gelindiğini ifade ediyor.

Emek camiasında, HAK-İŞ'in mevcut yöneticileri tarafından faiz tahsilatı ile anılması üzüntüyle karşılanıyor. Konfederasyona bağlı sendikalar, 2025 yılını işaret ediyorlar.

HAK-İŞ Konfederasyonu'nun geçmişi, kuruluşu ve ilkeleri göz önünde bulundurulduğunda, bu iddialar emek camiasında tartışma yaratmaya devam edecek gibi görünüyor.

Kaynak: iscihaber.net