Son günlerde kamuoyunda en çok tartışılan konu sokak hayvanları sorunu oldu. Artan köpek popülasyonları, toplumu rahatsız edici bir seviyeye ulaştı. Televizyonlar, gazeteler ve sosyal medya, köpeklerin neden olduğu üzücü olayları sıkça gündeme getiriyor. Çocukların köpeklerden kaçarken araçlara çarpması, sürü halindeki köpeklerin küçük çocuklara saldırması ve köpeklerden kaçarken kaza yapan sürücüler gibi olaylar gündemde.

Geçtiğimiz haftalarda, Avrupa ve ABD'nin başıboş köpek sorununu nasıl çözdüğünü ele almıştık. Bu hafta ise "Mama Lobisi"ni inceleyeceğiz. Veteriner Hekim Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu ile bu konuda kapsamlı bir sohbet gerçekleştirdik. Prof. Sabuncuoğlu’nun görüşleri şu şekilde:

MASAK raporunda köpeklerle ilgili 400-500 milyar lira civarında bir hacimden bahsediliyor. Köpeklerin sayısının 7 bin civarında olduğu belirtiliyor. Türkiye’de 2 bin 700 dernek var ve bunlar sadece köpeklerle ilgileniyor. Ancak bu durum halk sağlığı açısından uygun değil. Örneğin, Hindistan’da her yıl yaklaşık 30 bin kişi kuduzdan ölüyor.

İlkokullarda Değerlendirme Sistemi Değişiyor! İşte Detaylar İlkokullarda Değerlendirme Sistemi Değişiyor! İşte Detaylar

Gelişigüzel dağıtılan köpek mamaları, hem çevre hem de köpek sağlığı için risk oluşturuyor. Bu mamalar bazı insanlara göre sadece "yem" değil, köpekler "çocuk" olarak görülüyor ve bu yüzden yiyecekler "mama" olarak adlandırılıyor. Sokaklara bırakılan yiyecekler, hem biyogüvenlik hem de gıda güvenliği sorunları yaratıyor. Ayrıca, bazı insanlar bozulmuş yemekleri sokaklara döküyor ve bu da hayvanlar için zehirlenme riskini artırıyor.

Türkiye’de 1932’den 2004’e kadar sokaktaki başıboş köpekler itlaf ediliyordu. 2004’te, bazı grupların baskısıyla 5199 sayılı yasa yürürlüğe girdi ve köpeklerin alınıp kısırlaştırılarak sokağa bırakılması önerildi. Ancak Romanya, 2013’te artan vakalar nedeniyle bu yasayı uygulamaktan vazgeçti. Şu anda bu yasa yalnızca Hindistan’da uygulanıyor. Hindistan’da başıboş köpekler kutsal kabul ediliyor.

Evcil hayvanlar, evde yaşamalıdır. Sokakta yaşama şartları uygun değildir. Hayvanlar sokakta rahat edemez ve bu durum farelerin ve domuzların sokaklara gelmesine neden olur. Gelişmiş ülkelerde, köpekler ilan edildikten sonra sahiplenilmezse iki hafta içinde uyutulurlar. Devletimiz, sahiplenme olmadığında bakım garantisi vererek belediyeler tarafından bakım evlerinde sağlıklı olanların bakımı yapılacaktır. Sağlıksız evcil hayvanlar barınağa alınmaz, bu durum diğer hayvanlar ve insan sağlığı açısından risk teşkil eder.”