Güncel

İkinci el araç piyasasında düşüş: Fiyatlar yıl başı seviyesine döndü

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar, haziran ayında geçen aya göre yüzde 2, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 13 azalma gösterdi. Fiyatlar yıl başındaki seviyelere geri döndü, ancak ilanlar çok fazla talep görmedi.

Abone Ol

Haziran ayında çevrim içi platformlarda 330 bin 405 kurumsal ilan yayımlandı. Bu, mayıs ayına göre yüzde 20'lik bir düşüşü, 2023 Haziran ayına göre ise yüzde 11'lik bir artışı gösteriyor. İlanların yüzde 48'i, yani 156 bin 974 araç satışı gerçekleşti. Satış adetleri, mayıs ayına göre yüzde 2, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 13 azaldı. Yılın ilk 6 ayında, ilan sayısı geçen yıla göre yüzde 8, satışlar ise yüzde 1 arttı.

İkinci el araç fiyatlarında gerileme

Haziran ayında yapılan analizlere göre, ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında perakende fiyatlar ortalama yüzde 2 düştü. Toptan satış fiyatları ise yüzde 3,41 oranında daha fazla geriledi. Yıl başından itibaren araçların yaşlarına göre fiyat değişimleri incelendiğinde, 0-6 yaş arası araçlarda fiyat artışı yüzde 1'in altında kalırken, 6 yaş üzeri araçlarda fiyatlar yüzde 0,35 düştü.

İkinci el elektrikli araç satışlarında artış

Motor tipine göre değerlendirildiğinde, haziran ayında 91 bin 797 adetle en çok dizel araçlar satıldı. Dizel araçları, 58 bin 266 adetle benzinli, 4 bin 99 adetle oto gazlı araçlar takip etti. Hibrit araç satışları 1421, elektrikli araç satışları ise 1391 oldu. Geçen yılın aynı döneminde 1077 ikinci el elektrikli araç satışı gerçekleşmişti.

Dizel araçlar lider, elektrikli araçlar yükselişte

Haziran ayında yüzde 59,2, yılın ilk 6 ayında ise yüzde 58,5 oranıyla ikinci el çevrim içi araç pazarında en çok dizel araçlar satıldı. Dizel araç satışlarının toplam satışlar içindeki payı, geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 3 azaldı. Elektrikli araç satışları ise 2024 yılının ilk 6 ayında toplam satışlar içindeki payını yüzde 0,72'ye çıkardı ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 88 artış gösterdi.

Ortalama satış hızı 51 gün

İkinci el çevrim içi pazarda haziran ayında araçların ortalama satış hızı 51 gün olarak belirlendi. Renault marka araçlar, 42 gün ortalama satış hızıyla pazar ortalamasına göre daha hızlı satıldı. Mercedes-Benz markalı araçlar ise 65 günle en yavaş satılan araçlar arasında yer aldı.