Ev Kadınlarına Sosyal Güvence ve Emeklilik Kolaylığı

Memurların maaş farkı ne zaman yatacak? Memurların maaş farkı ne zaman yatacak?

Yeni düzenleme ile ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak. Mevcut asgari ücret üzerinden hesaplandığında, en düşük isteğe bağlı sigorta primi olan 6 bin 400 lira 80 kuruşun 2 bin 133 lira 60 kuruşu devlet tarafından ödenecek. Bu sayede ev kadınları, aylık 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olma imkanına kavuşacaklar.

Çocuk Sayısına Göre Emeklilik Yaşı Esnetilecek

Ayrıca, çocuk sayısına göre emeklilik yaşının esnetilmesi de gündemde. Bazı mesleklerde uygulanan yıpranma payı modelinin, çalışan kadınlar için çocuk sayısına göre uygulanması planlanıyor. Düzenleme, kadın çalışanların daha erken emekli olabilmelerini sağlayacak.

Bağ-Kur Prim Gün Eşitlemesi ile 5 Yıl Erken Emeklilik

Geçtiğimiz yıldan bu yana merakla beklenen Bağ-Kur prim gün eşitlemesi de Meclis'in gündeminde yer alıyor. 1 milyon küçük esnafın prim gün sayısının SSK'lı çalışanların prim gün sayısına eşitlenmesi öngörülüyor. Bu düzenleme ile 9 bin prim günü 7200 güne çekilecek ve böylece 5 yıl erken emekliliğin önü açılacak. Bu fırsattan, 10 ve altında kişi çalıştıran esnaf yararlanabilecek.

Yeni EYT Düzenlemesi ve Prim Gün Sayısının Azaltılması

Eğer yeni düzenleme kapsamlı bir şekilde hayata geçerse, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaflar ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafların prim gün şartı 9 binden 7200'e inecek. Söz konusu tarihten sonra sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı tamamlaması gerekecek.