Demokratik Birlik Partisi (DUP) milletvekili Sammy Wilson, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınması için destek verdi. İngiliz parlamentosunun Kuzey İrlanda kökenli milletvekili Wilson, Kıbrıs'ın kendi tarihsel süreçlerine dikkat çekerek bu ülkenin tanınmasının önemine vurgu yaptı.

Zamlı Emekli Maaşları Ne Zaman Yatırılacak? Emeklinin Maaş Takvimi Belli Oldu Zamlı Emekli Maaşları Ne Zaman Yatırılacak? Emeklinin Maaş Takvimi Belli Oldu

Wilson, "PoliticsHome" adlı politika haberleri sitesi için kaleme aldığı makalesinde, Kıbrıs'ın yakın tarihine baktığında Kuzey İrlanda ile paralellikler kurmanın kolay olduğunu belirtti. Kendi ülkesinde 1998 yılında mezhepsel ve ayrılıkçı çatışmaları sona erdiren "Hayırlı Cuma Anlaşması"ndan çıkarılan derslerin Kıbrıs için de uygulanabileceğine inandığını ifade etti.

Kıbrıs adasının Yunanistan destekli Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Türkiye destekli KKTC olmak üzere iki taraf arasında bölündüğüne dikkat çeken Wilson, mevcut bölünmenin 1974 darbesi ve Türk müdahalesi sonucu meydana geldiğini hatırlattı. Wilson'a göre, Kıbrıs'ın tarihindeki uzlaşmaz farklılıklar iki toplumun anayasal ve yasal gerekliliklerini yerine getirmemesiyle ilişkilendirilebilir.

Milletvekili Wilson, BM tarafından tanınmış GKRY'nin Kıbrıs Türk toplumunun rızasını çekmesine neden olduğuna dikkat çekerek, KKTC'nin bağımsız bir devlet olarak tanınması için hiçbir nedenin olmadığını vurguladı. Hatta Uluslararası Adalet Divanı'nın 2010 yılında Kosova'nın bağımsızlığına ilişkin kararının KKTC'nin talebine yasallık kazandırabileceğini düşündüğünü ifade etti.

Gelecekte KKTC ve GKRY arasında yeniden entegrasyon için bir alan oluşursa, Hayırlı Cuma Anlaşması gibi bir anlaşmanın buna olanak sağlayacağına inandığını belirten Wilson, İngiltere'nin KKTC'deki barış sürecine katkıda bulunabilecek önemli bir rolü olduğunu vurguladı. İngiltere'nin KKTC'de garantör ülke olması ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak uluslararası sorumlulukları bulunduğunu hatırlatan Wilson, bölünmüşlüğün devam etmesinin ne Kıbrıs'a ne de stratejik öneme sahip Doğu Akdeniz'e sağlıklı bir durum oluşturmadığını ifade etti.

Milletvekili Sammy Wilson, makalesinde barışın her zaman değerli bir sonuç olduğunu ve bunun için çaba harcanması gerektiğini belirterek, KKTC'nin bağımsız bir devlet olarak tanınması için desteğini dile getirdi.