Adana'da inşaat sektöründe yaşanan eleman sıkıntısı giderek büyüyor. 6 Şubat 2023'teki deprem felaketi sonrası sektördeki iş yükü arttı, ancak kalifiye eleman bulmak zorlaştı. Şirketler, ustalar için rezervasyon dönemine başlamış durumda ve aylık maaşlar 70 bin ile 150 bin lira arasında değişiyor.

Maliye Bakanlığı Duyurdu! Vergi Sorgulamaları İçin Yeni Ücretler Yolda Maliye Bakanlığı Duyurdu! Vergi Sorgulamaları İçin Yeni Ücretler Yolda

Sektör temsilcileri, kalıpçı, kule vinç operatörü, elektrikçi, su tesisatçısı, sıvacı ve boya ustası gibi çeşitli meslek gruplarında usta-çırak ilişkilerinin kalmaması nedeniyle eleman bulma sorununun daha da derinleştiğini belirtiyor. Ayrıca, ailelerin çocuklarını genellikle beyaz yaka mesleklere yönlendirmesi, teknik ara elemanların eksikliğine yol açtı.

Müteahhit Savaş Yükselyalçın, eleman sıkıntısının inşaat maliyetlerini de artırdığını ve mevcut eğitim sisteminin beyaz yaka mesleklere ağırlık verdiğini söyledi. Ara eleman ihtiyacını karşılayabilmek için Filipinler, Hindistan ve Afrika'dan geçici, kayıtlı işçi getirilmesi gerektiğini vurguladı. Yükselyalçın, işçilerin işlerini tamamladıklarında geri gönderilmesi gerektiğini de belirtti.

Ayrıca, yüksek maaşların işçi bulma sorununu çözmediğini ifade eden Yükselyalçın, meslek liselerine ve eski usul çırak-kalfa-usta ilişkilerine dönüş yapılması gerektiğini söyledi. Bugün bazı inşaat işçilerinin, polis, mühendis, doktor ve savcılardan daha yüksek maaş aldığını belirterek, ailelerin bu meslekleri daha fazla önemsemesi gerektiğini ifade etti.