Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni ekonomi programı kapsamında vergilere ilişkin bir dizi düzenlemeye hazırlanıyor. Bu düzenlemeler arasında vergi sorgulama işlemlerinden ücret alınması da bulunuyor.

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, şu anda Dijital Vergi Dairesi ve e-devlet üzerinden ücretsiz olarak yapılan mükellefiyet, vergi levhası sorgulama ve doğrulama, şahıs veya şirketlerin ödedikleri vergi ve kurumlar vergisi sorgulama işlemleri, ücretli hale getirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Yeni Ders Kitapları Kararı! Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Yeni Ders Kitapları Kararı!

Gazete Duvar’ın haberine göre, hazırlanan taslakta vergi kimlik numarası sorgulama ve doğrulama ücretleri 0,25 TL, vergi levhası sorgulama ve doğrulama ücretleri ise 0,75 TL olarak belirlendi. Bu ücretler her sorgulama için alınacak.

Bunun yanında, her ay verilen KDV ve muhtasar beyannamelerdeki vergiler dışında, sabit bir ücret de alınacak. KDV ve muhtasar beyannamelerinden alınacak bu ücret 25 TL olacak.

Geçici vergi, gelir vergisi ve kurumlar beyannameleri için ek olarak sunulan bilanço, gelir tablosu ve hesap özetlerinden de ek ücretler alınacak. Bu ücretler bilanço için 360,10 TL, gelir tablosu, işletme hesap özeti ve serbest meslek hesap özeti için 171,90 TL olarak belirlendi.

Ayrıca, geçici vergi beyannamesi için 25 TL, gelir vergisi beyannamesi için 50 TL ve kurumlar vergisi beyannamesi için 75 TL ek ücret alınacak.

Uzun süredir Dijital Vergi Dairesi üzerinden ücretsiz olarak alınan ve kamu kurumlarına sunulan "Vergi borcu yoktur" belgesi ise 5 TL ücret karşılığında verilecek. Bakanlık, bu taslağın onaylanması halinde eylül ayında yürürlüğe girmesini planlıyor.