Meta, iPhone kullanan Instagram kullanıcılarına bir uyarı mesajı gönderdi. Konu bir anda gündem oldu. Apple, iPhone ve iPad kullanıcıları için iOS 18 ve iPadOS 18 güncellemelerini yayınladı. MacBook, Apple Watch ve Apple TV sahiplerinin kavuştuğu güncellemenin ardından Instagram, kullanıcılarına "iOS 18.0 Sürümünü Kullanıyorsun" başlıklı bir bildirim göndermeye başladı.

Mesajda, bu iOS sürümünün, Instagram'ın reklamlarını iyileştirmek amacıyla kullanıcının cihazdaki bazı verileri takip etmek için izin istemesini gerektirdiği kaydedildi. Şirket, takip izni verilmemesi durumunda bu bilgilerin kullanımının sınırladığını ifade etti.

Uyarıda şu ifadelere yer verildi:

Memur maaşları yoksulluk sınırına yetmiyor: Yüzde 80'i kiraya gidiyor Memur maaşları yoksulluk sınırına yetmiyor: Yüzde 80'i kiraya gidiyor


"Diğer uygulamalardan ve internet sitelerinden alınan hareketlerinle ilgili bilgileri şu amaçla kullanırız:

Sana daha kişiselleştirilmiş reklamlar göstermek
Instagram'ın ücretsiz kalmasını sağlamaya yardımcı olmak
Müşterilerine erişmek için reklamlara ihtiyaç duyan işletmeleri desteklemek."

Ekran Goruntusu 2024 09 17 145023 6Ku9

INSTAGRAM ÜCRETLİ OLACAK MI?

Bu uyarı bazı kullanıcıların, "Instagram paralı mı oluyor?" diye endişelenmesine neden oldu.

Instagram'ın göndermiş olduğu bu bildirim, aslında Apple'ın yıllar önce iOS 14.5 güncellemesi ile birlikte hayata geçen "Uygulama Takibi Şeffaflığı" diye adlandırılan bir özelliğinden kaynaklanıyor. Söz konusu özellik, kullanıcıların bir uygulamanın reklam sunma veya veri simsarlarıyla paylaşım amacıyla, başka şirketlerin uygulamaları ve web sitelerindeki eylemlerini takip edip edemeyeceğini seçmesini sağlıyor.

iOS 14.5, iPadOS 14.5 ve tvOS 14.5 veya sonraki iOS sürümlerinde uygulamalar, kullanıcıların başka şirketlerin uygulamaları ve web sitelerindeki eylemlerini takip etmeden önce iznini almak zorunda. O dönemde Meta dahil birçok şirket, bu özelliğin reklam gelirlerinin düşmesine sebep olacağı endişesiyle Apple'a tepki göstermişti.