Bakanlıktan yapılan açıklamada, mesafeli satışların tüketicilere sunduğu avantajların yanı sıra, ürünleri fiziken görme ve satıcıyla doğrudan iletişim kurma imkanı olmadığı için tüketicilerin bazı risklerle karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi. Bu bağlamda, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi, cayma hakları ve ürün teslim süresi gibi hususların Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile güvence altına alındığı vurgulandı.

2024 yılında tüketici şikayetleri arttı

Açıklamada, bu yıl içinde Bakanlığa gelen tüketici şikayetlerinin yoğunlaştığı belirtilerek, özellikle ürün stoklarının yetersizliği nedeniyle yapılan sipariş iptalleri, ürün teslimat sürelerine uyulmaması ve feshedilen sözleşmelerde bedel iadesinin zamanında yapılmaması gibi konuların başlıca sorunlar arasında yer aldığı ifade edildi. Bu bağlamda, 42 firma üzerinde yapılan denetimlerde, 40 firmada mevzuata aykırı uygulamaların tespit edildiği ve bu firmalara toplamda 230 milyon lira ceza verildiği bildirildi.

Açılış Töreninde Giyilen Kıyafetler Gündem Olmuştu! Olimpiyat Komitesi Açıklama Yaptı Açılış Töreninde Giyilen Kıyafetler Gündem Olmuştu! Olimpiyat Komitesi Açıklama Yaptı

Dolandırıcılık iddiaları

Bakanlık, denetimlerde 7 firmanın faaliyetlerinin dolandırıcılık kapsamında değerlendirildiğini ve bu firmalarla ilgili olarak hazırlanan 7 soruşturma raporunun cumhuriyet başsavcılıklarına iletildiğini açıkladı. Ayrıca, tüketici haklarının korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla denetimlerin süreceği vurgulandı. Bakanlık, Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği çerçevesinde bu tür ihlallerin önüne geçmek için yoğun çaba harcadığını belirtti.