İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili açıklamalarda bulunan İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Gulam Hüseyin İsmaili, koşulların son derece normal ve sıradan olduğunu belirtti.

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Gulam Hüseyin İsmaili, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İran devlet kanalı IRIB'e konuşan İsmaili, kazanın gerçekleştiği anları ve sonrasını anlattı.

Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz

"Koşullar Normal ve Sıradandı"

İsmaili, kazanın olduğu sırada İranlı yetkilileri taşıyan üç helikopterden birinde bulunuyordu. Kendi helikopter pilotunun durumu 30 saniye sonra fark ettiğini belirten İsmaili, "Koşullar son derece normal ve sıradandı, zor bir durum yoktu" dedi. İsmaili, kazanın gerçekleştiği sırada havanın açık olduğunu ve bulutların sadece küçük bir alanda toplandığını ifade etti.

Vadi Tabanı Sisliydi Ama Hava Açıktı

İsmaili, uçuşun başlarında havanın açık olduğunu ve barajın alt tarafından Tebriz’e doğru yol aldıklarını belirtti. Songon Bakır Madeni'nin bitişiğindeki bölgede yaklaşık yarım saat yolculuk yaptıklarını söyleyen İsmaili, daha sonra rotanın bulut kümelenmesi oluşan bir vadiden geçtiğini aktardı. "Vadi tabanı sisliydi ama hava açıktı," diyen İsmaili, bulutların uçuş yüksekliği açısından sorun teşkil etmediğini dile getirdi.

Helikopterler Bulutların Üzerine Çıktı

Helikopter filosunun komutanı ve Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin pilotu Mustafavi’nin diğer helikopterlere, irtifa kazanarak bulutların üzerine çıkma komutu verdiğini anlatan İsmaili, kendi helikopterlerinin bu talimatı uyguladığını ve bir süre sonra Reisi’nin bulunduğu helikopterin kaybolduğunu belirtti.

Geri Dönüş ve Arama Çalışmaları

Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin kaybolmasının ardından kendi helikopterlerinin geri döndüğünü anlatan İsmaili, yardımcı pilota neden geri döndüklerini sorduğunda, pilotun telsiz iletişimlerinin kesildiğini ve acil iniş yaptığını varsaydıklarını söyledi. Daha sonra bulutlardan dolayı aşağıyı iyi göremediklerini ve Songon Bakır Madeni yakınlarında iniş yaptıklarını belirtti.

"Etrafımda Kimse Yok"

İsmaili, Tebriz Cuma İmamı Muhammed Ali Al-i Haşim ile iletişime geçerek nerede olduklarını sorduklarında, Al-i Haşim’in ormanlık bir alanda olduğunu ve etrafında kimseyi görmediğini söylediğini aktardı. İsmaili, kazanın hemen anlaşıldığını ve kurtarma faaliyetlerinin başlatıldığını belirtti.

"Çağrıları Cevapladı Ama..."

İsmaili, Ali Haşim ile yaklaşık üç dört kez konuştuğunu ve diğer meslektaşlarının da kazadan sonra sık sık iletişime geçmeye çalıştıklarını ifade etti. Ancak verilen cevapların Ali Haşim’in iyi olmadığını ve sadece hayatta olduğunu gösterdiğini belirtti. Helikopterdeki diğer yolcuların ise kazanın hemen ardından hayatını kaybettiği öğrenildi.