Güncel

İş Dünyasından Asgari Ücret Uyarısı! %30 Üzeri Zam Zora Sokar

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, asgari ücrette %30'un üzerindeki artışların işletmeleri zorlayacağına ve istihdam kaybına neden olabileceğine dikkat çekti

Abone Ol

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, asgari ücret artışının işletmeler üzerindeki etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Fayat, brüt ücretten net ücrete aktarımın artırılmasına yönelik bir formül geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, asgari ücrette 25-26 seviyesinin üzerinde bir artışın istihdam kayıplarını tetikleyebileceğini belirtti.

Deutsche Bank'ın raporunda da yer alan görüşe katıldığını ifade eden Fayat, yüksek zamların işletmeleri zorlayacağına dikkat çekti. Yılın son çeyreğinde artan asgari ücret tartışmalarında, işsizlik riski konusunda uyarılarda bulundu. Fayat, işverenler üzerindeki yükün %25-26'yı aşmadığı bir formülün bulunması gerektiğini, aksi halde emek yoğun sektörlerde istihdam kaybının hızlanabileceğini belirtti.

Fayat, ayrıca, yüzde 25'lik bir zammın bile çalışanları açlık sınırının üzerine çıkarmakta yetersiz kalabileceğini dile getirerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na sunumlarında vergi muafiyeti ile çalışanların daha fazla net maaş almasının önemini vurguladıklarını söyledi.

Son olarak, dövizdeki baskının devam etmesi durumunda imalat ve ihracat sektörlerinin daralabileceğini ifade eden Fayat, asgari ücrette %30'un üzerindeki artışın zorlu bir ekonomik ortamda işletmeleri zor durumda bırakabileceği konusunda endişelerini dile getirdi. İstihdam kayıplarını önlemek için brüt ücretin net kısmının çalışanlara daha fazla verilmesine yönelik bir çözüm bulunmasını umduğunu da sözlerine ekledi.