Güncel

Faiz İndirimi Ne Zaman? İşte Bankaların Tahminleri

ABD ve İngiltere merkezli bankacılık devleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından, Aralık ayında olası faiz indirimleri ve enflasyon beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulundu

Abone Ol

ABD merkezli bankacılık devleri Citi, Goldman Sachs ve Morgan Stanley, İngiltere merkezli Barclays ile birlikte, dünkü faiz kararının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentilerini değerlendirdi. TCMB, dünya genelinde faiz oranını %50 seviyesinde sabit bıraktı ve son yedi aydır faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Merkez Bankası’nın Para Politikası metninde dikkat çeken bir noktaya değinildi; enflasyondaki iyileşmenin hızındaki belirsizlik son dönemde artan veri akışıyla gündeme geldi.

TCMB’nin faiz kararı sonrası bankaların yaptıkları değerlendirmeler şu şekilde:

Citi: Aralık’ta Faiz İndirimi Bekleniyor

Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar, faiz indiriminin Kasım ayında başlamasını bekliyor. Ancak risk dengelerinin Aralık ayında 250 baz puanlık bir indirime doğru kaydığını vurguladı. Ekonomistler, "Para Politikası Kurulu’nun iç talebin enflasyondaki düşüşe daha fazla destek verdiği değerlendirmesi ve dördüncü çeyrekte hizmet enflasyonunda bir azalma öngörüsü, TCMB’nin yakın gelecekte olumlu verilerle faiz indirimine rahatlıkla başlayabileceğini gösteriyor," şeklinde ifade ettiler.

Goldman Sachs: Enflasyon Raporu Önemli

Goldman Sachs, Merkez Bankası’nın enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliklere atıfta bulunarak, 8 Kasım’daki enflasyon raporu toplantısında 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı yönde revize edilebileceği görüşünü paylaştı.

Barclays: Kararsız Bir Durum Var

Barclays ekonomisti Ercan Ergüzel, TCMB’nin ne zaman indirim yapacağından çok, bu indirimlerin sürdürülebilirliğinin yatırımcılar için daha önemli olduğunu belirtti. Faiz indirimlerinin Aralık ayında başlayabileceği, ancak bunun Ocak ayına ertelenme riskinin bulunduğuna dikkat çekti. "TCMB, şu anda faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı konusunda hala kararsız görünüyor; birkaç ay daha veri görmek isteyecektir," değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca, Ekim ve Kasım aylarında enflasyonun olumlu bir seyir izlemesi durumunda (aylık enflasyon %2 civarı, asgari ücret artışı %25 civarı olursa) Aralık ayında 200-250 baz puanlık bir indirim olabileceğini öngördü.

Morgan Stanley: Enflasyon Beklentileri Yükseliyor

Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük, TCMB’nin temkinli yaklaşımını sürdürdüğünü, Aralık ayında bir faiz indirimi olabileceğini ancak ilk indirimin Ocak ayında gerçekleşeceğini ifade etti. TCMB’nin son çeyrekte aylık enflasyonda bir iyileşme beklediğini ve bunun Aralık’ta faiz indirimine zemin hazırlayabileceğini belirtti. Ayrıca, Kasım ayı enflasyon raporunda 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizyon olabileceği öngörüsünde bulundu. Banka, 15 Ekim tarihli notunda da Merkez Bankası’nın faiz indirim döngüsünün Ocak ayında başlayacağını öngörmüş ve bu ayda 250 baz puanlık bir indirim yapılmasını beklediklerini açıklamıştı.