Güncel

Japon Deprem uzmanından, Türkiye için depreme dayanıklı mimarı önerisi

Japon yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Hatay'da yapılacak konutların yatay mimariye uygun olması gerektiğini dile getirdi. Moriwaki, "Uluslararası Yüksek Deprem ve Afet Konferansı"nda konuşma yaptı.

Abone Ol

Yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Hatay'da yapılacak konutların yatay mimariye uygun olması gerektiğini vurguladı. Hatay Orman Bölge Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Merkezi'nde düzenlenen "Uluslararası Yüksek Deprem ve Afet Konferansı"na katılan Moriwaki, kentin deprem güvenliği konusunda önemli önerilerde bulundu.

Deprem Riskine Karşı Önlemler Ön Planda

Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremler ve Japonya'da yaşanan benzer şiddetteki sarsıntılar hakkında bilgi verdi. Kaçak yapılaşmayı önlemenin ve afet eğitimlerini zorunlu hale getirmenin önemine dikkat çekti.

Hatay İçin Özel Yapılaşma Önerileri

Moriwaki, Hatay'ın kültürel zenginliğine vurgu yaparak, şehrin yavaş yavaş düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Yapılacak konutların 4 katı geçmemesi gerektiğini ifade eden Moriwaki, "Ova kesiminde 4 katı geçmeyen yapılaşma ve mümkünse yüksek kesimlerde yapılan 2-3 katlı binalar, yatay mimariye daha uygun olacaktır." şeklinde konuştu.

Hatay'da Deprem Riski Konusunda İyimserlik

Moriwaki, Hatay'da büyük çaplı bir deprem beklemediğini belirterek, önerilerin şehrin gelecekteki güvenliği açısından önem taşıdığını vurguladı. Konferansta yer alan diğer akademisyenler ve uzmanlar da deprem konusunda bilgi ve tecrübelerini paylaştı.