'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' kapsamında hazırlanan, 2024/7 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Resmi Gazete'de paylaşıldı. Söz konusu genelgede tasarruf tedbirlerinin maddeleri ve ayrıntıları yer aldı. Kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayacak olan tasarruf önlemleri tek tek açıklandı. Genelge çerçevesinde kamuda geçerli olacak tasarruf önlemleri şu şekilde:

  • Kamu kurumları ve kuruluşları, 3 yıl boyunca yeni araç satın alamayacak. Halihazırda olan araçlar ihtiyaçlar doğrultusunda ve tasarruf bakımından titiz bir incelemeyle değerlendirmeye alınacak.

  • Ekonomik anlamda süresini doldurmuş araçlar kaldırılacak, ihtiyaç duyulmayan taşıtlar ise tasfiye edilecek veya gerekli olan kurumlara aktarılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığına iletilecek. Kamu araçlarının yerli ve elektrikli modellere çevrilmesi doğrultusunda mevcuttaki araçların kaldırılmasıyla, kamu alım garantisi çerçevesinde konuya yönelik genelgeye göre elektrikli taşıt alımı gerçekleştirebilecekler.

  •  Kamu giderleri ve yatırım çalışmaları, ekonomik şartlar değerlendirilerek belirlenen kaynakların aşılmaması ve harcamalar sınırlı bir bütçeyle yapılması kararlaştırılı. İş çalışmaları da giderler/finansman başlıklarına göre düzenlenecek. Aynı seneyi ve ardındaki yılların bütçelerinde ek ağırlık binecek şekilde hizmetlerin çoğaltılmasına ve iş yüküne son verilecek.

  •  Uluslararası görüşmeler, oturumlar ile milli bayramlar dışında açılış, konferans, seminer, yıl dönümü ve benzeri kutlama ve etkinliklere yönelik gezi, kokteyl, yemek ve buna benzeri programlar gerçekleştirilemeyecek, hediye sunulmayacak ve diğer başlıklarda ücret verilmeyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Sunulacak Emekli Zammı Seçenekleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Sunulacak Emekli Zammı Seçenekleri
  • Savunma ve güvenlik alanları dışında; kamu kurum ve kuruluşları tarafından toplu taşıma bulunan konumlarda personel servisleri kaldırılacak,  personel servisi hizmeti ise sözleşme tamamlana kadar devamına karar verildi. 
  • Kamu kurum ve kuruluşları tarafından 3 yıl süreyle yurt içinde ve yurt dışında hiçbir şekilde yeni hizmet binası satın alınmayacak, kiralanmayacak, inşaa edilemeyecek veya bu doğrultuda arsa veya arazi alımı yapılamayacak.. Ancak deprem tehliesinden dolayı yıkımı uygun görülmesi durumunda, yapılabilecek. Hazine’ye bağlı taşınmazın olmadığı kanıtlandıktan sonra, kamu kurum ve kuruluşlarının çatısı altında olan veya özel olarak ayrılmış olan alanlara yeni binalar yapılabilecek.