Kamudan yapılacak ödemelerde "vergi borcu bulunmaması" şartı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan yeni tebliğ ile daha geniş kapsamlı hale getirildi. Bu düzenleme ile 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren, kamu idareleri ve bağlı döner sermaye işletmeleri tarafından mahkeme kararları ve icra emirlerine dayanan 5 bin liranın üzerindeki ödemelerde, hak sahiplerinden vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge istenecektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçlı Yemin Olayına Sert Tepki: "Bu Kılıçları Kime Çekiyorsun?" Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçlı Yemin Olayına Sert Tepki: "Bu Kılıçları Kime Çekiyorsun?"

Resmi Gazete'de yayımlanan "Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No: 1'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile, kamudan yapılacak ödemelerde vergi borcu yoktur belgesi alma şartı genişletildi. Bu kapsamda, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na tabi kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermaye işletmeleri, 1 Ekim'den itibaren ödeme yapmadan önce hak sahiplerinden vergi borcu durumunu gösteren bir belge talep edecek.

Bu yeni düzenleme, yalnızca vergi borçlarını değil, tüm kamu alacaklarını da kapsayacak şekilde genişletildi. Ayrıca, 13 Ağustos 2024'te yayımlanan önceki bir tebliğde, vergi borcu yoktur belgesi uygulamasında, vergi daireleri tarafından tahsil edilen vergilerin yanı sıra diğer tüm kamu alacaklarının dikkate alınacağı yönünde bir düzenleme yapılmıştı.