Güncel

Kamunun Döviz Açığı Son 3 Yılın En Düşüğünde

Haziran 2023 öncesinde uygulanan ekonomi ve para politikaları, bireyler ve şirketlerde döviz fazlası oluştururken, kamunun döviz açık pozisyonu zirveye çıktı. Ancak, geleneksel para politikalarına dönüşle birlikte, Temmuz ayı itibarıyla kamunun döviz açık pozisyonu 164,6 milyar dolara gerileyerek son 3 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

Abone Ol

Haziran 2023 öncesinde uygulanan ekonomi ve para politikaları, bireyler ve şirketlerde döviz fazlası oluştururken, kamunun döviz açık pozisyonu zirveye çıktı. Ancak, geleneksel para politikalarına dönüşle birlikte, Temmuz ayı itibarıyla kamunun döviz açık pozisyonu 164,6 milyar dolara gerileyerek son 3 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, Türkiye’deki genel seçimler sonrasında değişen ekonomi politikaları, hem kamu hem de özel sektörün döviz açıklarına pozitif katkı sağladı.

QNB Finansbank ekonomistlerinin hesaplamalarına göre, Haziran 2023’ten Haziran 2024’e kadar kamunun döviz açığı 143,4 milyar dolar azalarak 186,4 milyar dolara düştü. Temmuz ayında ise bu açık 165,2 milyar dolara gerileyerek, Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi.

Ekonomistler Erkin Işık, Deniz Çiçek ve Kaan Özçelikkale, ekonomi aktörlerinin döviz varlıkları ve yükümlülükleri arasındaki farkı hesaplayarak, döviz açığındaki iyileşmenin nedenlerini açıkladı. 2023 Haziran itibarıyla, bireylerin ve şirketlerin döviz fazlası 159 milyar dolara ulaştı. Bu durum, uygulanan düşük faiz ve kur kontrol politikaları çerçevesinde gelişti. Aynı dönemde, şirketlerin döviz açık pozisyonu 173,4 milyar dolardan 84,9 milyar dolara geriledi.

Son bir yılda, kamunun döviz açığı 143,4 milyar dolar düşerken, özel sektörün döviz pozisyon fazlası 101 milyar dolar azaldı. Bu durum, özel sektörün döviz riskini artırma eğilimine geçmesi ve KKM’deki düşüşlerle açıklandı. Ekonomistler, kamunun döviz açığının daha sağlıklı bir seviyeye çekilmesi gerektiğini belirterek, bu açığın 50 milyar dolar seviyelerine düşmesinin ülkenin kredi riskini azaltacağını ve kur istikrarı sağlayacağını vurguladı.