Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, "Her ilde 'aracı' olarak adlandırılan kamyonetlerde, ne olduğu belirsiz etler satılmaya çalışılıyor," şeklinde uyarıda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı denetimler sonucunda bazı et ürünlerinde tek tırnaklı hayvan etine rastlanması, tüketicilerin güvenilir kırmızı ete ulaşma endişelerini artırdı. Yardımcı, vatandaşların düzenli denetimlerden geçen mahalle kasaplarından güvenle et alabileceğini ifade etti. Kasapların, faturasız ve sağlık raporu olmayan hayvan etlerini satın almadığını belirten Yardımcı, uygun fiyatla et ve kıyma satan yerlerin güvenilir olmadığına dikkat çekti.

'Ucuz Eti Satan Yerlerden Şüphelenin'

Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 250 lira civarında olduğunu dile getiren Yardımcı, "Vatandaş, mahalle kasaplarından rahatça alışveriş yapmalı. Küçük esnafta hileli ürünler bulunmaz. Ucuz et satan yerlerden, 500-600 liradan düşük fiyatlarla kıyma sunan işletmelerden şüphe edilmesi gerektiğini" vurguladı. Kendilerine gelen eti 350 liraya aldıklarında maliyetinin 525 lira olduğunu belirten Yardımcı, kıyma ve kuşbaşı et fiyatlarının da 550-650 lira arasında değiştiğini kaydetti. Türkiye genelindeki kasaplarda, tek tırnaklı hayvan etlerinin satılmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

'Küçük Kasaplar Faturasız Et Alamaz'

Kasapların etlerini faturalı şekilde satın aldıklarını ve kestikleri hayvanların sağlık raporlarının bulunduğunu belirten Yardımcı, denetimsiz et satışı yapan 'aracı' kamyonetlerle ilgili endişelerini dile getirdi. "Küçük kasaplar, faturasız et alamaz. Danayı kendi kesse bile fatura ve sağlık raporu almak zorundadır," dedi. Yardımcı, her ilde kamyonette et satmaya çalışan kişilerin varlığından bahsederek, bu durumdan haberdar olduklarında gerekli şikayetlerin yapıldığını ve aracının yakalandığını söyledi.

'Şikayet Edin'

Yardımcı, işletmelerin maliyetlerini düşürmek amacıyla ucuz et arayışına girmemesi gerektiğini belirterek, "Güvenilir yerlerden et almalı ve maliyetine göre satmalıdırlar. Ucuz mal almak için yapılan girişimler sağlığı tehdit eder. Kasaplara ve lokantalara ucuz mal satmaya çalışan aracılar hakkında bilgi verenler, bunları şikayet edebilir," şeklinde konuştu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu İptali İçin AYM'ye Yeniden Başvurulacak Öğretmenlik Meslek Kanunu İptali İçin AYM'ye Yeniden Başvurulacak

'Hijyen Tehlikesi'

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu ise hijyen kurallarına uyulmadan gerçekleştirilen hayvan kesimlerinin ve et işleme süreçlerinin sağlık açısından risk oluşturduğunu vurguladı. Manavoğlu, "Tek tırnaklı hayvan etlerinin tüketimi halk sağlığı açısından risklidir. Bu hayvanların nerede ve nasıl kesildiği belirsizdir. Kayıtsız ve onaysız işletmelerde hijyen standartları yoktur. Et ürünleri, mikrobiyal açıdan ciddi tehlikeler taşır," dedi. Uygun koşullarda kesilmeyen etlerin, salmonella, escherichia coli, listeria ve campylobacter gibi zararlı mikroorganizmaları barındırabileceğini belirten Manavoğlu, bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini sözlerine ekledi.