Güncel

Kastamonu'da dinozor fosili bulundu: Dünyada sadece 7 noktada tespit edildi

Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde yapılan kazılarda, dünya genelinde yalnızca 7 yerde bulunan ve "denizlerin dinozoru" olarak adlandırılan Mosasaurus hoffmanni fosili keşfedildi.

Abone Ol

Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde yapılan kazılarda, dünya genelinde yalnızca 7 yerde bulunan ve "denizlerin dinozoru" olarak adlandırılan Mosasaurus hoffmanni fosili keşfedildi. Fosili bulan Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Tunoğlu, fosile ulaşma sürecini ve önemini anlattı. 1999 yılında Beyler Barajı yakınlarında bir dizi konik diş ve çene kemiği bulduğunu belirten Tunoğlu, fosilin yaklaşık 65-70 milyon yıl öncesine ait olduğunu tespit etti.

Bu fosil, Türkiye ve Asya'da keşfedilen ilk Mosasaurus fosili olma özelliğini taşıyor ve halen Hacettepe Üniversitesi'nde sergileniyor. Mosasaurus hoffmanni, dinozorların kuzeni olarak nitelendirilen ve geç Kretase döneminde okyanuslarda yaşayan devasa bir canlı olarak biliniyor. Prof. Dr. Tunoğlu, keşfi gerçekleştirdiği fosilin dövmesini koluna yaptırarak, bu önemli buluntuyu hayatının bir parçası haline getirdiğini belirtti.