2025-2027 dönemi Orta Vadeli Programı (OVP) kapsamında, ekonomik kayıt dışılığı ve sahte belge kullanımını önlemek için yapay zeka teknolojileri kullanılacak. Yeni uygulamalarla vergi kayıp ve kaçaklarının önüne geçilmesi, vergi adaletinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin azaltılması hedefleniyor.

Kayıt Dışılıkla Mücadelede Teknoloji Kullanımı

Özgür Demirtaş'tan Ekonomik Uyarı: "Henüz En Kötüsünü Görmedik" Özgür Demirtaş'tan Ekonomik Uyarı: "Henüz En Kötüsünü Görmedik"

OVP'ye göre, kayıt dışı istihdam ve ücretle mücadelede veri analizine dayalı risk odaklı denetim faaliyetleri artırılacak. İleri analiz teknikleri ve araçları kullanılarak, potansiyel riskler tespit edilecek ve önleyici tedbirler alınacak. Dijital faaliyetlerdeki kayıt dışılığı azaltmak için Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi geliştirilecek. Bu sistem, mali ve ekonomik verilerin entegrasyonunu sağlayarak sektörel ve mükellef bazlı risk senaryoları oluşturacak.

Yapay Zeka ile Sahte Belge Kullanımı Önleniyor

Yapay zeka teknolojileri, vergi kaçakçılığını besleyen sahte belge kullanımını önlemek için kullanılacak. Vergi denetiminde üçüncü taraf idari verilerden etkin şekilde yararlanılacak. Ayrıca, fiili saha vergi denetimleri artırılacak, böylece mükelleflerin vergiye gönüllü uyumu teşvik edilecek.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Yönetişim Reformu

Kamu işletmeciliğinde hesap verebilirliğin güçlendirilmesi ve şeffaflığın artırılması hedefleniyor. KİT'lerin faaliyetleri, makroekonomik, sektörel ve sosyal politikalarla uyumlu şekilde sürdürülecek ve kamu maliyesinde sürdürülebilirlik sağlanacak. OVP dönemi içinde KİT yönetişim reformlarına yönelik düzenlemeler de hayata geçirilecek.