Güncel

Kelek Karpuz Ve Kavun Ayıplı Ürün Kapsamına Alınıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, son kararıyla karpuz ve kavunun, ayıplı ürün tanımına dahil edilmesini onayladı. Yapılan açıklamaya göre, pazarlarda ve marketlerde tüketiciyi yanıltabilecek şekilde görünen, tat açısından bekleneni karşılamayan ya da sağlık açısından risk oluşturan karpuz ve kavunlar, artık ayıplı ürünler kategorisinde sayılacak.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı, son kararıyla karpuz ve kavunun, ayıplı ürün tanımına dahil edilmesini onayladı. Yapılan açıklamaya göre, pazarlarda ve marketlerde tüketiciyi yanıltabilecek şekilde görünen, tat açısından bekleneni karşılamayan ya da sağlık açısından risk oluşturan karpuz ve kavunlar, artık ayıplı ürünler kategorisine girecek. Bu adım, tüketicilerin daha güvenli ve sağlıklı ürünler tüketmesini amaçlıyor. Konuyla ilgili detaylar, yakında resmi gazetede yayımlanacak olan yönetmelikle netleşecek.

Tüketiciler Karpuz Kelek İçin Haklarını Kullanıyorlar

Tüketiciler Birliği, karpuz ve kavun gibi yaz meyvelerinde yaşanan “kelek” durumunu gündeme taşıdı. Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, bu tür ürünlerin “ayıplı” olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Gündüz’e göre, tüketici satıcıdan ürünün değişimini veya parasını talep edebilir. Ayrıca, olgunlaşmamış meyve ve sebzelerin satışının yasak olduğunu vurguladı. Tüketici, bu durumda ürünün fotoğrafını çekip, satıcıya bildirmeli ve gerekirse zabıta ile tutanak tutarak kurumlara şikayet edebilir. Tüketici hakem heyetine başvurarak veya icra mahkemesine dilekçe vererek maddi ve manevi tazminat talep edebilir. Bu süreçte alışveriş fişi ve ürünün fotoğrafı önemli deliller arasında yer alıyor. bu şekilde hilenin önüne geçip tüketicinin hakkını savunmaya çalışılıyor. Satıcıdan ürünün değişimi veya parası talep edilebilecek bundan sonraki süreçte.