Güncel

Kiralık ve satılık ev sayısı arttı, fiyatlar düşşe geçti

Türkiye genelinde kiralık ve satılık konut piyasasında önemli gelişmeler yaşanıyor. sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporuna göre, reel konut fiyatlarında düşüş devam ederken, konut ilanlarında artış görüldü.

Abone Ol

Reel konut fiyatları düşüşte

Raporda, temmuzdan ağustosa kadar geçen sürede Türkiye genelinde ve üç büyükşehirdeki konut fiyatlarının enflasyon oranının altında artış gösterdiği belirtildi. Bu nedenle hem Türkiye genelinde hem de İstanbul, Ankara ve İzmir’de reel satış fiyatlarında düşüş yaşandı. Ağustos ayında, reel fiyatlardaki yıllık değişim oranı Türkiye genelinde yüzde 18,3, İstanbul’da yüzde 19, Ankara’da yüzde 17,4 ve İzmir’de ise yüzde 15,4 olarak kaydedildi.

Cari fiyatlarda ise yıllık artış oranı temmuza kıyasla azalarak, Türkiye genelinde yüzde 24,1 seviyesine düştü. İstanbul’da yüzde 23, Ankara’da yüzde 25,5 ve İzmir’de yüzde 28,6’lık artış oranları dikkat çekti.

Kiralık konut fiyatları artmaya devam ediyor

Türkiye genelinde kiralık konut ilanlarının metrekare fiyatlarında yıllık artış oranı ise ağustos ayında yüzde 47,1’e yükseldi. İstanbul’da yüzde 46,7, Ankara’da yüzde 56 ve İzmir’de yüzde 62,5 oranında artış yaşandı. Bu artış, özellikle üç büyükşehirde konut talebinin yoğunlaştığı bir döneme işaret ediyor.

Reel konut fiyat endeksi düşmeye devam ediyor

2020 Mayıs ayından itibaren sürekli artan reel konut fiyat endeksi, 2023 Temmuz’dan bu yana düşüş trendine girdi. 2024 Ağustos ayında da bu eğilim devam etti ve reel konut fiyat endeksi 0,9 puan azalarak 161 seviyesine geriledi. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de reel fiyat endekslerinde de benzer bir azalma kaydedildi. Ağustos 2024’te İstanbul’da reel fiyat endeksi 156,6, Ankara’da 181,7, İzmir’de ise 170,6 olarak ölçüldü.

Yıllık reel fiyat değişimi negatifte seyrediyor

Reel konut fiyatlarındaki yıllık değişim oranları, Ağustos 2022’de yüzde 65,8’e ulaşmış ancak izleyen dönemlerde hızla düşüşe geçmişti. 2023 Nisan ayında depremin etkisiyle geçici bir yükselme olsa da, yılın geri kalanında reel fiyatlar sistematik olarak azalmaya devam etti. Ağustos 2024 itibarıyla reel fiyatlar yüzde -18,3 seviyesinde kalarak, negatif değerlerde seyrini sürdürdü.

Cari fiyatlardaki artış hızı yavaşlıyor

Türkiye genelinde cari konut fiyatlarındaki yıllık artış oranı Ağustos 2024 itibarıyla yüzde 24,1 oldu. Özellikle İstanbul’da yıllık artış oranı yüzde 240,9 ile zirve yaptıktan sonra, 2024 yılında yüzde 23’e geriledi. Ankara ve İzmir’de de benzer bir düşüş eğilimi gözlendi.

Kiralık konut talebinde artış var

Ocak 2023’te konut talep endeksi istisnai bir artış göstererek 235’e yükselmiş, ancak deprem sonrası talep düşüşe geçmişti. Temmuzdan ağustosa konut talep endeksi yüzde 9,5 artarak 155,9 seviyesine ulaştı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,8 daha yüksek bir talep anlamına geliyor.

Reel kiralarda yıllık düşüş sürüyor

Reel kiralarda yıllık değişim oranları, uzun süredir azalma eğilimindeydi. 2024 Ağustos ayında reel kira fiyatları yüzde -3,2 olarak kaydedildi. Türkiye genelinde kiralık konut talebinde mevsimsel etkiler belirleyici olurken, özellikle yaz aylarında talebin arttığı belirtildi. Kiralık konut talep endeksi, ağustos ayında yüzde 2,4 azaldı ancak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 daha düşük seviyede kaldı.