Kombi bakımı ne zaman yapılmalı?

Kombi bakımının, soğuk hava etkisini göstermeden önce yapılması büyük önem taşıyor. Uzmanlar, hem yetkili servislerin rutin kontrolleri hem de tüketicinin yapabileceği bazı basit adımlarla kombinin verimliliğinin artırılabileceğini belirtiyor. Yetkili servislerce yapılacak düzenli bakımların, kombinin ömrünü uzattığı ve daha verimli çalışmasını sağladığı biliniyor.

Tasarruf sağlayan kombi bakım adımları

Kombi bakımı, yalnızca yetkili servisler tarafından yapılmalı ve sistem düzenli olarak kontrol edilmelidir. Ayrıca kombinin türüne göre bazı özel bakım adımları bulunuyor:

  • Hermetik kombilerde fan temizliği,
  • Yoğuşmalı kombilerde baca ve filtre temizliği yapılmalıdır.

Tüketicilerin de düzenli olarak su basıncını kontrol etmesi ve radyatörlerin havasını alması kombi verimliliğini artıran adımlar arasında yer alıyor.

Ayrıca peteklerin temizlenmesi de ısınma verimini ciddi şekilde etkiliyor.

Yetkisiz servisler tüketiciyi mağdur ediyor

Kombi bakımı konusunda tüketicilerin yetkisiz servisler nedeniyle mağdur olduğu belirtiliyor. Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda sahte yetkili servislerle ilgili ciddi bir uyarıda bulundu. Sahte servisler, yetkili servis gibi tanıtım yaparak pek çok tüketiciyi yanılttı ve mağdur etti. Bakanlık, sahte yetkili servislere yönelik denetimlerde, son iki yılda yaklaşık 15 milyon TL idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Yetkili servisler için SERBİS uygulaması

Tüketicilerin yetkili servis bilgisine ulaşabilmeleri için Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Servis Bilgi Sistemi (SERBİS) devreye alındı. Tüketiciler, www.servis.gov.tr adresinden ürünlerinin yetkili servis bilgilerine kolayca ulaşabilir. Bu sistem sayesinde sahte servislerin yarattığı mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kombi bakımı 3 bin TL'ye kadar çıkabiliyor

Üçay Mühendislik bünyesindeki EVJET firmasının İş Geliştirme Koordinatörü Kağan Kınay, kombi bakımı için tüketicilere dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Kınay, bakım maliyetlerinin işin kapsamına göre 3 bin TL'ye kadar çıkabileceğini belirtti.

MEB'den öğretmenin müdüre silah çekmesine soruşturma MEB'den öğretmenin müdüre silah çekmesine soruşturma

Tüketiciler şikayetlerini iletebilir

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servisler konusunda tüketicilere uyarılarda bulunarak, mağduriyet yaşayanların Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) veya Ticaret Bakanlığı'nın web sitesi üzerinden şikayetlerini iletebileceklerini hatırlattı. Bakanlık, yetkisiz servisler konusunda gerekli idari yaptırımların uygulanmaya devam edeceğini belirtti.